Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνείς αγορές: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρουν αναλυτές

Διεθνείς αγορές: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρουν αναλυτές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν σήμερα την πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών, καθώς εντείνεται η μαζική πώληση των μετοχών, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατέγραψαν βουτιά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, υποχωρώντας έως και 3% σήμερα το πρωί, για να περιορίσουν στη συνέχεια τις απώλειές τους.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν σήμερα την πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών, καθώς εντείνεται η μαζική πώληση των μετοχών, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατέγραψαν βουτιά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, υποχωρώντας έως και 3% σήμερα το πρωί, για να περιορίσουν στη συνέχεια τις απώλειές τους.

Αναλυτές, που μίλησαν στο BBC, υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν λόγος ανησυχίας άμεσα.

Η Τζέιν Σίντενχαμ, επικεφαλής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή εταιρία Rathbones, δήλωσε στο BBC ότι η πτώση δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας σημαντικής αλλαγής κλίματος. «Είναι πάντα λίγο νωρίς να κρίνει κανείς, αλλά νομίζω ότι αυτές οι πρόσφατες πτώσεις στην αγορά έχουν τον χαρακτήρα διόρθωσης. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν μια πολύ ομαλή ανοδική πορεία και δεν είχαμε πτώση άνω του 3% για 15 μήνες. Υπήρξε μια πραγματική απουσία μεταβλητότητας, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο».

Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της έντονα πτωτικής αγοράς (bear market) τείνει να εμφανίζεται ενόψει μιας ύφεσης και αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναβαθμίζονται.

Η Έριν Γκιμπς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για κατάρρευση της οικονομίας. Υπάρχει μια ανησυχία ότι η οικονομία στην πραγματικότητα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και άρα χρειάζεται μια επαναξιολόγηση».

O Μάρτιν Τζίλμπερτ, συνδιευθύνων σύμβουλος του μεγάλου επενδυτικού ταμείου Life Aberdeen, δηλώνει ότι οι επενδυτές πρέπει να ηρεμήσουν και πιστεύει ότι η πρόσφατη πτώση στα χρηματιστήρια αποτελεί απλά μία πολύ καθυστερημένη διόρθωση, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Ο δείκτης Dow Jones του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έκανε βουτιά πάνω από 1.500 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του. Ο Dow και ο S&P 500 έχασαν τα κέρδη-ρεκόρ που σημείωσαν μέσα στο 2018 και ο Nasdaq είχε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2016, εν μέσω πωλήσεων σε κατάσταση πανικού, που πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα συνεχισθούν.

Ο Τζίλμπερτ, όμως, το ταμείο του οποίου διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 300 δισ. δολαρίων, αντιμετώπισε ειρωνικά τους φόβους αυτούς. Ο διαχειριστής επιμένει ότι η πτώση των χρηματιστηρίων δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόλυτα αναγκαία διόρθωση της αγοράς μετά από μία υπερβολική άνοδό της. «Καθυστερημένη και καλοδεχούμενη διόρθωση», έγραψε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό του στο Twitter. «Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται, αλλά οι αγορές βιάσθηκαν, με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων να αυξάνονται αδιακρίτως λόγω του QE (της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης) που εφαρμόζεται επί έτη. Υπήρχε μία ατμόσφαιρα εφησυχασμού», πρόσθεσε.

Πράγματι, για κάποιο χρονικό διάστημα, πολλοί επενδυτές προειδοποιούσαν για μία επικείμενη διόρθωση της αγοράς – μία μείωση τουλάχιστον 10% λόγω των μεγάλων αποτιμήσεων. Η άνοδος- ρεκόρ του περασμένου έτους αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό από πολλούς παρατηρητές της αγοράς, οι οποίοι εφιστούσαν την προσοχή για τις ιστορικά υπερτιμημένες μετοχικές αξίες που προκλήθηκαν εν μέρει από τη θετική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τον αβάσιμο ενθουσιασμό των χρηματιστών και την παρατεταμένη στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024