Μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ υπάρχει όμως και ο φόρος μεταβίβασης που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κάθε χρόνο. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στις αντικειμενικές αξίες έχουν προβληματίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων Το ερώτημα που επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες είναι «να μεταβιβάσω το ακίνητό μου ή να περιμένω να δω τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα»;

Το ύψος του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Στο ερώτημα αν συμφέρει τώρα ή αργότερα η γονική παροχή ή η δωρεά, η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το είδος του ακινήτου που θα μεταβιβαστεί και την περιοχή.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν: Στην παρούσα φάση το υπουργείο Οικονομικών δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς, ούτε θα αλλάξει τα αφορολόγητα όρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία βρίσκονται αρκετά κάτω από τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν σήμερα δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν και να προβληματίζονται, αφού δεν θα πληρώσουν φόρο για τα ακίνητα που θα περάσουν για παράδειγμα στα χέρια των παιδιών τους. Τα αφορολόγητα ποσά και ειδικά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, είναι υψηλά και καλύπτουν ακόμη και μια αύξηση των τιμών ζώνης, ειδικά στις περιοχές όπου σήμερα οι τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξεως των 600, 700 και 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, ενώ σήμερα χωρίς φόρο μπορεί να γίνουν γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα που η πρώτη κατοικία αποκτάται με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα τέκνα.
Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας με συντελεστές 1%, 5% και 10%.

Μια γονική παροχή ακινήτου το οποίο βρίσκεται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως είναι η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, το Ψυχικό, σήμερα κοστίζει ακριβά λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών. Για περιπτώσεις ακινήτων σε τέτοιες περιοχές αξίζει κανείς να περιμένει.

Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμη και το 50% αναμένεται μείωση των τιμών ζώνης. Μάλιστα το όφελος για τους φορολογουμένους θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας. Χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν σήμερα γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

Επίσης, σε κάθε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα τέκνα. Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο