Εναντίον του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη καταφέρθηκαν με πρωτοφανή
σφοδρότητα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την
ομιλία του στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Eρωτηθείς για την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μία θλιβερή εξέλιξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται για τις πολιτικές του απόψεις, για την πολιτική του στάση».

Εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι» δεν ήταν μία ορθή επιλογή αυτή την οποία έκανε ο κ. Θεοδωράκης, να εμφανιστεί χθες και να μιλήσει μάλιστα με τον τρόπο που μίλησε».

Δεν ξέρω, πρόσθεσε, «αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό, ο οποίος είναι και ο πιο επικίνδυνος κατά τη γνώμη του, αναφερόταν και στον ίδιο τον εαυτό του και στο ίδιο του το παρελθόν. Δεν ξέρω αν τιμά τον κ. Θεοδωράκη ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετώπισαν, τον χαιρέτισαν, τον επαίνεσαν ακροδεξιά στοιχεία και φασίστες της ελληνικής πολιτικής ζωής».

Πλήρης αιχμών για τον Μίκη Θεοδωράκη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, ήταν η ομιλία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την Κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δυνάμεις και παράγοντες» πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης «που επανανομιμοποιούν την υπάρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για εθνομειοδότες και για αριστερόστροφο φασισμό. Καθείς εφ’ ω ετάχθη» σχολίασε.

Για «γνωστό πολιτικό βιογραφικό του Μίκη Θεοδωράκη», και για πολιτικές επιλογές του με τις οποίες ποτέ δεν έχει συμφωνήσει, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

«Προφανώς διαφωνώ με το Μίκη Θεοδωράκη σε κάθε στιγμή του λόγου του, ήταν μια αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού. Ως πολιτικό πρόσωπο ποτέ δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του, εξάλλου είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη, δεν χρειάζεται να το πω εγώ» δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

«Αφήνω στην άκρη το δημιουργό και τα τραγούδια του, τα τραγούδια του έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί, αλλά χθες οι ναζί ήταν κάτω από την εξέδρα, και βγάλανε μετά και τουίτ για το Μίκη, έπρεπε να μη τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε πως «φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης, στο πολιτικό επίπεδο, δεν κατάλαβε και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτά που είπε αποπροσανατολίζουν το λαό, την κοινωνία και τους πατριώτες της χώρας, διότι αγνοεί πολλά σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής ακόμα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, και έβγαλε πολιτικές κορώνες για πολιτική χρήση από αντιπάλους».

«Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια που συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Για μια «συναισθηματική» συγκέντρωση έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να υποκύπτει στη λογική πολλές φορές του συναισθήματος». Φρόντισε, δε, να μιλησει και για καταστροφές αν συμβεί αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ALPHA 989 ότι «πολλές φορές αυτό οδήγησε σε καταστροφές τη χώρα». Επιχείρησε, ωστόσο, να ωραιοποιήσει την κριτική του λέγοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί κάθε συλλαλητήριο είτε είναι μικρό είτε είναι μεγάλο».

Αναφερόμενος στο πλήθος που μετείχε στη διαδήλωση της Κυριακής επισήμανε πως «νομιμοποίησαν την Χρυσή Αυγή, που μετείχε στο συλλαλητήριο συντεταγμένα, με τους επικεφαλής της» και πρόσθεσε πως τον τόνο σε μια διαδήλωση δεν δίνουν οι μεμονωμένοι διαδηλωτές αλλά όσοι μετέχουν οργανωμένα.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου αναφερόμενη
στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Σύνταγμα, τόνισε πως τον «άκουσα με
θλίψη και απογοήτευση» και πρόσθεσε πως τα σημεία που την ενόχλησαν πιο
πολύ ήταν «τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου
φασισμού». Νομίζω ότι αυτά, πρόσθεσε, «είναι πράγματα τα οποία δεν θα
περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός
πολίτης. Δεν, νομίζω… Πολλοί, δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα
χείλη του Μίκη Θεοδωράκη», είπε.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης
έκανε λόγο για συμμετοχή στο συλλαλητήριο «ενός τμήματος του λαού με
συγκεκριμένες απόψεις και αποχρώσεις».

«Η χώρα τον 20ο αιώνα έχει
ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το
1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα.
Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες
λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη», είπε ο κ. Ζαχαριάδης στην
τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα και ο Μίκης, ο οποίος βασανίστηκε, ο
οποίος έγραψε, που ο λαός τραγούδησε μαζί του κ.λπ. Από αυτόν τον
φασισμό ταλαιπωρήθηκε τον 20ο αιώνα και δεν υπάρχει καλός και κακός
φασισμός», συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στον Real Fm επεσήμανε ότι ο ίδιος αισθάνθηκε πάρα πολύ πικραμένος.

«Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση, πολιτικά μαζί του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

«Αθλια» χαρακτήρισε από τη πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. «Επρόκειτο
για ομιλία αίσχιστου είδους» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο «Θέμα
FM», ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη
«βασίζονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη
Μακεδονία».

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο