Το σύνολο της πρότασης του Μάθιου Νίμιτς για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και
ΠΓΔΜ αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Όπως προκύπτει,
στην πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ δεν υπάρχει αναφορά σε
υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υιοθέτηση μιας νέας και μόνιμης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, η οποία θα
ισχύει erga omnes τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας,
συνδέεται από τον Μάθιου Νίμιτς ευθέως και μόνο με την ένταξη του
γειτονικού κράτους στην ΕΕ.

Στην πρόταση του δεν υπάρχει αναφορά σε
υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος, αλλά οι δύο χώρες καλούνται να επαναβεβαιώσουν ότι δεν τρέφουν εδαφικές βλέψεις ή αξιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την έντονη ενόχληση του Νίκου Κοτζιά προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον υπουργό Εξωτερικών να τού διαμηνύει πως δεν «είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών. Τόνιζε, επιπλέον, πως «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός».

Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ήρθαν ως αντίδραση στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάθιου Νίμιτς στο Euronews, κατά την οποία ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας -στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος-, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας».

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Νίμιτς είχε αναφέρει ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.


*Διαβάστε όλους τους όρους και τις διαδικασίες που προτείνει ο Νίμιτς για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο