«Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική». Με αυτά τα λόγια
έκλεισε τη συγκλονιστική του ομιλία ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης
Θεοδωράκης ο οποίος καθήλωσε τους διαδηλωτές.

Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του, σιγοτραγουδούσε τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Σώπα όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να αποθεώνουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Ο κ. Θεοδωράκης, τόνισε λέγοντας πως όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του δεν είναι εθνικισμός αλλά πατριωτισμός, ενώ υποστήριξε πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί να λάβει την ευθύνη των αποφάσεων οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ποια είναι η λύση, αναρωτήθηκε; Το δημοψήφισμα, πρόσθεσε. Η θέση του ελληνικού λαού είναι σταθερή και αυτονόητη, είπε αλλά αν κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή του σε όνομα με τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄, τότε είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τον ελληνικό λαό.

«Το ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην ιστορία δε νομίζω ότι μας αφορά» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει πως «μόνο η δική μας απόφαση θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα αυτό. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μη δώσουμε στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να οικειοποιούνται ένα τμήμα του ελληνισμού. Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες.»

Ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε ακόμη πως «για όσο καιρό οι Σκοπιανοί θα μας απειλούν με την αλυτρωτική τους προπαγάνδα, τα δήθεν Μακεδονικά σύμβολα εμείς ως υπεύθυνος λαός θα εξακολουθήσουμε την πορεία την ειρηνικής συνύπαρξης αλλά δεν θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας να γίνουν μέλη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.» Αν υποχωρήσουμε, πρόσθεσε, στην πρόκληση των Σκοπίων χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της πολιτικής τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με την δική μας ψήφο για να μπορούν να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση , τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Οι παραχωρήσεις του κ.Ζάεφ, είπε, είναι σκέτο κουτόχορτο.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τον ελληνικό λαό»

Μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο, ο Μίκης Θεοδωράκης, υποστήριξε ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, θεωρώ ότι την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι ορθό να την πάρει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, όπως μία κυβέρνηση μειοψηφίας που είναι η σημερινή αλλά ακόμη και μία κυβέρνηση λαϊκής πλειοψηφίας».

Ποια είναι η λύση, αναρωτήθηκε ο μουσικοσυνθέτης; «Το δημοψήφισμα. Η θέση του ελληνικού λαού είναι σταθερή και αυτονόητη . Αν κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της σε όνομα που να περιέχει τον όρο Μακεδονία , είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τον ελληνικό λαό »

Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, συμπλήρωσε, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα.

«Μάχομαι τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη» τόνισε καταχειροκροτούμενος σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Στην αρχή της ομιλίας του, ανέφερε με νόημα. «Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι. Οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές έριξαν μπογιές για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ . Για να μη σου μιλήσω , με λόγια σταράτα , πατριωτικά και ασυμβίβαστα όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή» .

Αφιερώνω, τόνισε, «την ομιλία μου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

Οι διαδηλωτές φώναζαν κατά διαστήματα «Μίκη αλλάζεις την ιστορία» με τον κ. Θεοδωράκη να απαντά. «Αγαπητοί πατριώτες σε μία δύσκολη ώρα για την πατρίδα όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται απειλητικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι αυτά τα προβλήματα. Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου».

Μιχάλης Νιβολιανίτης

O Μίκης Θεοδωράκης ανεβαίνει στην εξέδρα:

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο