Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδρούν 23 φαρμακευτικές στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής HTA

Αντιδρούν 23 φαρμακευτικές στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής HTA

Την έντονη αντίδραση των 23 φαρμακευτικών εταιρειών που απαρτίζουν το PhRMA Innovation Forum (PIF) έχει προκαλέσει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υγείας (HTA).

Την έντονη αντίδραση των 23 φαρμακευτικών εταιρειών που απαρτίζουν το PhRMA Innovation Forum (PIF) έχει προκαλέσει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υγείας (HTA).

Οι φαρμακευτικές εταιρίες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος λειτουργίας της HTA «δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες αλλά και υπάρχουσες θεραπείες και περιέχει αδιευκρίνιστα σημεία και σκόπιμες ασάφειες που αναιρούν τις καλές προθέσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία της ΗΤΑ η αξιολόγηση όλων των νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων γίνεται από 11μελή Επιτροπή με βασικά κριτήρια: το κλινικό όφελος, τη συγκριτική αξιολόγηση σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες, τις κλινικές μελέτες που συνοδεύουν το νέο φάρμακο, τη θετική σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας και την επίπτωση στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επιπλέον κάθε νέο φάρμακο, για να τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, θα πρέπει να κυκλοφορεί και σε εννέα χώρες της ΕΕ, να αποζημιώνεται στα 2/3 αυτών και οι μισές χώρες από αυτές που τα αποζημιώνουν, να διαθέτουν επιτροπή ΗΤΑ. Εξαιρούνται του κριτηρίου αυτού ταορφανά φάρμακα, τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος και οι συνδυασμοί δραστικών ουσιών, εφόσον είναι φθηνότεροι από το άθροισμα των δραστικών που εμπεριέχουν. Τέλος, για κάθε καινοτόμο φάρμακο που τίθεται υπό αξιολόγηση, θα γίνεται διαπραγμάτευση τιμής με το σύνολο των φαρμάκων που υπάγεται στην αντίστοιχη θεραπευτική κατηγορία, και θα ακολουθεί και προσαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ΗΔΙΚΑ.

Με αφορμή το πλαίσιο αυτό, οι φαρμακευτικές εταιρίες κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι αντιμετωπίζει την καινοτομία αποκλειστικά ως δαπάνη και παράλληλα, «η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση διαιωνίζει τις ιστορικές στρεβλώσεις και επιδεινώνει την υφιστάμενη κατάσταση».

Ως εκ τούτου το PhRMA Innovation Forum επιμένει στην αναγκαιότητα ουσιαστικών αλλαγών στον ψηφισθέντα νόμο «με στόχο να εξαλειφθούν κάποιες κρίσιμες ανισότητες και προβλήματα. Προσδοκούμε ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Έχουμε την τεχνογνωσία και έχουμε καταθέσει συνετές και ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή και αδιάλειπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα αλλά και παλαιότερα φάρμακα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024