Ελαφρώς βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank. H Fed διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς, όπως αναμενόταν. Στο συνοδευτικό της αποφάσεως κείμενο ανέφερε ισχυρή ενίσχυση της απασχόλησης, της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εντοπίζει ενδείξεις ενίσχυσης των πληθωριστικών προσδοκιών και αναμένει αύξηση του πληθωρισμού το 2018. Σύμφωνα με την προθεσμιακή αγορά χρήματος, η τεκμαρτή πιθανότητα αυξήσεως του επιτοκίου αναφοράς της Fed για τη σύσκεψη του Μαρτίου, διαμορφώνεται στο 99% από 95% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος (τέλος 2017: 69%). Οι νέες θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα (εκτίμηση ADP) διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στις 234.000 (εκτίμηση: 185.000, Δεκέμβριος: 242.000), υπερβαίνοντας το μέσο όρο δώδεκα μηνών (210.000).

Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο στην ανακοίνωση των συνολικών στοιχείων απασχόλησης Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 65,7 μονάδες (εκτίμηση: 64, Δεκέμβριος: 67,8, μ.ο. δώδεκα μηνών: 62). Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός (εκτίμηση Eurostat) υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο στο 1,3% (εκτίμηση: 1,2%, Δεκέμβριος: 1,4%), παραμένοντας χαμηλότερα του στόχου για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα. Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 1% (Δεκέμβριος: 0,9%).

Μέλος της ΕΚΤ (B. Coeure) εκτιμά ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία. Θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί σταδιακά προς το 2%, ωστόσο δεν διαβλέπει υπερβολική ενίσχυση πληθωριστικών πιέσεων. Στην Κίνα ο δείκτης μεταποίησης Caixin PMI διατηρήθηκε τον Ιανουάριο στις 51,5 μονάδες (εκτίμηση: 51,5), καταδεικνύοντας ανάπτυξη του τομέα για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Στην Ευρωζώνη αναμένεται η τελική μέτρηση του δείκτη μεταποίησης PMI Ιανουαρίου. Στη M. Βρετανία ανακοινώνεται ο δείκτης μεταποίησης PMI Ιανουαρίου. Στις ΗΠΑ αναμένεται ο δείκτης μεταποίησης ISM Ιανουαρίου.

in.gr