Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και οι προτάσεις Κοτζιά στη συνάντηση Νίμιτς - Ντιμιτρόφ

Και οι προτάσεις Κοτζιά στη συνάντηση Νίμιτς – Ντιμιτρόφ

Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα για το ονοματολογικό όπου εμφανίστηκε θετικός ως προς τις ελληνικές θέσεις, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει την Τετάρτη στη γειτονική χώρα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα για το ονοματολογικό
όπου εμφανίστηκε θετικός ως προς τις ελληνικές θέσεις, ο ειδικός
διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει την Τετάρτη
στη γειτονική χώρα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα
Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να μεταφέρει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ τις ελληνικές προτάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού ενώ θα συζητηθούν και οι προτάσεις ή αλλιώς «οι ιδέες του» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος για το όνομα.

Ενόχληση στην ΠΓΔΜ από τη συνέντευξη Κοτζιά

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο κρατικό κανάλι, λέγοντας ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων «μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις».
«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Νίμιτς: Θετικός απέναντι στις ελληνικές θέσεις

Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» ανέφερε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που είχε την Τρίτη Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία δυναμική» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Κοτζιάς: Δημιουργική και παραγωγική η συνάντηση με Νίμιτς

«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε την Τρίτη, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατά την οποία -όπως είπε- του εξήγησε την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο με την ΠΓΔΜ. Ακόμη του ανέφερε ποια σημεία των προτάσεών του μπορεί να υιοθετήσει η Αθήνα και για ποια προτείνει εναλλακτικές προτάσεις

Η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν.Ντιμιτρόφ, σημείωσε, θα γίνει όταν είναι έτοιμη η ελληνική πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση, που μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024