Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καταστροφικά για τη Βρετανία όλα τα σενάρια του Brexit

Καταστροφικά για τη Βρετανία όλα τα σενάρια του Brexit

Η Βρετανία θα είναι σε χειρότερη κατάσταση μετά το Brexit βάσει όλων των υπό εξέταση σεναρίων, σύμφωνα με ανάλυση που εκπονήθηκε από βρετανούς αξιωματούχους, όπως μετάδωσε το BuzzFeed News. Η είδηση προκάλεσε σάλο και την αντίδραση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η Βρετανία θα είναι σε χειρότερη κατάσταση μετά το Brexit βάσει όλων των
υπό εξέταση σεναρίων, σύμφωνα με ανάλυση που εκπονήθηκε από βρετανούς
αξιωματούχους, όπως μετάδωσε το BuzzFeed News. Η είδηση προκάλεσε σάλο και την αντίδραση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, αλλά υπάρχουν βαθιές διαφορές εντός της κυβέρνησης και του κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το είδος της σχέσης που θα αντικαταστήσει τα 46 χρόνια παραμονής στην ΕΕ.

Η ανάλυση, με τίτλο «Ανάλυση της Εξόδου από την ΕΕ – Κυβερνητική Ενημέρωση» και με ημερομηνία Ιανουάριος του 2018, εξετάζει τρία πιθανά σενάρια το Brexit, σύμφωνα με το BuzzFeed.

Καταστροφικά για τη Βρετανία όλα τα σενάρια του Brexit

Εάν η Βρετανία μπορεί να επιτύχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, η ανάπτυξη τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι κατά 5% χαμηλότερη από τις σημερινές προβλέψεις, προέβλεψε η ανάλυση.

Στο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, όπου στην περίπτωση αυτή η Βρετανία θα επιστρέψει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθεί κατά 8% την ίδια περίοδο.

Εάν η Μέι μπορέσει να διαπραγματευτεί τη συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά μέσω της ένταξης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι κατά 2% χαμηλότερη, όπως έδειξε η ανάλυση.

Κάθε κλάδος της οικονομίας θα επηρεαστεί αρνητικά και στα τρία σενάρια, με τους κλάδους χημικών, ένδυσης, μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, αυτοκινήτων και λιανικού εμπορίου να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η ΕΕ και η Βρετανία συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να προχωρήσουν τις συνομιλίες για το Brexit στο θέμα του εμπορίου και της μεταβατικής συμφωνίας αλλά κάποιοι από τους ισχυρότερους ηγέτες της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι ο τελευταίος χρόνος των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου πριν από την έξοδο της Βρετανίας μπορεί να ενέχει πολλούς κινδύνους.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει το μέλλον της βρετανικής οικονομίας των 2,7 τρισεκ. δολαρίων και θα καθορίσει εάν το Λονδίνο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως το μοναδικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο απέναντι στην ανταγωνίστρια Νέα Υόρκη.

Αντίδραση Μέι: Προκαταρκτικό έργο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα στους υπουργούς της ότι η ανάλυση που διέρρευσε σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit είναι μόνο προκαταρκτικό έργο που δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

«Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτική εργασία, που δεν έχει εγκριθεί από τους υπουργούς και που εξετάζει τυποποιημένα σενάρια. Δεν έγινε καμία ανάλυση της ειδικής διευθέτησης που επιδιώκουμε ως αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Η ανάλυση που διέρρευσε σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit είναι μια επιλεκτική ερμηνεία μιας αρχικής έρευνας και δεν περιλαμβάνει την επιθυμητή για τη Βρετανία έκβαση του διαζυγίου, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός για το Brexit.

«Το άρθρο είναι μια επιλεκτική ερμηνεία μιας προκαταρκτικής ανάλυσης, είναι μια απόπειρα να υπονομευθεί η έξοδός μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Στίβ Μπέικερ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του BuzzFeed.

«Δεν ήταν υπεύθυνη για αυτή το υπουργείο μου, ούτε καν εγκρίθηκε από τους υπουργούς – ακόμα και από την ομάδα στο υπουργείο μου, μόλις τώρα της ζητήθηκε η γνώμη της αναφορικά με αυτό το έγγραφο και ξεκαθαρίσαμε ότι χρειάζεται σημαντική περαιτέρω δουλειά».

«Δεν υπάρχει εντολή για αυτό το σκληρό και καταστροφικό Brexit», δήλωσε ο Κρις Λέσλι, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. «Κανείς δεν ψήφισε για να φέρει σε χειρότερη κατάσταση τον εαυτό του ή την οικογένειά του».

Το Brexit θεωρείται τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους επικριτές του η πλέον σημαντική μεταστροφή στη βρετανική πολιτική από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι οι προειδοποιήσεις περί οικονομικού χάους ήταν υπερβολικές και ότι η Βρετανία εν τέλει θα ευημερήσει μόλις αποχωρήσει από την ΕΕ, την οποία χαρακτηρίζουν αποσαθρωμένο πείραμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει η Γερμανία.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024