Η βρετανική επέλαση στο Χόλιγουντ
...
Η «Αόρατη κλωστή» οδήγησε τον Ντέι-Λιούις για μία ακόμη φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ (η έκτη του), όπου κατέχει το ρεκόρ του άνδρα ηθοποιού με τα περισσότερα βραβεία στην κατηγορία τού α’ ρόλου (3). Η παρουσία του στις υποψηφιότητες των Οσκαρ συμπίπτει με την εφετινή βρετανική καλλιτεχνική επέλαση στα διασημότερα κινηματογραφικά βραβεία του κόσμου. Εχεις την αίσθηση ότι εφέτος όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκεί• και όχι μόνον μπροστά από τις κάμερες.
Σύμφωνα με το Βήμα στην ίδια πεντάδα με τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, στην κατηγορία του Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, βρίσκεται ο Γκάρι Ολντμαν που διεκδικεί το βραβείο για την «Πιο σκοτεινή ώρα», όπου υποδύθηκε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μία μόνο φορά υποψήφιος στο παρελθόν, για τον ρόλο του κατασκόπου Τζορτζ Σμάιλι στο «Ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» (2011), ο Λονδρέζος Ολντμαν είναι το απόλυτο φαβορί σε αυτή την κατηγορία. Οσο για την ίδια την ταινία, στο σύνολό της μετρά έξι υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη των κοστουμιών. Την αναφέρω γιατί υποψήφια είναι η Bρετανίδα Ζακλίν Ντουράν, ήδη κάτοχος Οσκαρ για την «Αννα Καρένινα», η οποία εφέτος είναι υποψήφια εις διπλούν στην ίδια κατηγορία! Η δεύτερη εφετινή υποψηφιότητά της είναι για την «Πεντάμορφη και το τέρας» του Μπιλ Κόντον, μια αμερικανική παραγωγή που ωστόσο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στα Σέπερτον Στούντιο του Λονδίνου.
Το αποτύπωμα της Μεγάλης Βρετανίας στην πεντάδα των γυναικών που διεκδικούν το Οσκαρ α’ ρόλου είναι εξίσου ισχυρό. Η Λονδρέζα Σάλι Χόκινς είναι η μόνη Βρετανίδα της ταινίας «Η μορφή του νερού» που γύρισε στην Αμερική ο Μεξικανός Γκιγέρμο Ντελ Τόρο και διεκδικεί το βραβείο (αριθμητικά μιλώντας, η παραμυθένιας ατμόσφαιρας ταινία του σκηνοθέτη του «Λαβύρινθου του Πάνα» βρίσκεται στην κορυφή των εφετινών υποψηφιοτήτων με 13). Η Χόκινς έχει υπάρξει υποψήφια β’ ρόλου για τη «Θλιμμένη Τζασμίν» του Γούντι Αλεν.
in.gr
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
- Θεσαλονίκη: Τι λέει η Ryanair για το σπασμένο παράθυρο αεροσκάφους σε πτήση της
- Η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό εξακολουθεί να εξαπλώνεται «αόρατα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
- Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442