Τσίπρας – Ρίβλιν στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, προκειμένου να τοποθετήσουν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος.
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, προκειμένου να τοποθετήσουν τον
θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος.
Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».
Τον περασμένο Ιούνιο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Τότε οι κ.κ. Τσίπρας και Νετανιάχου είχαν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν οι ίδιοι και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου.Έκτοτε οι διαδικασίες προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς, τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα για την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στη ΓΑΙΟΣΕ και σήμερα θα τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στις 11.15.
Χθες στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ισραήλ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια «συμβολική στιγμή», δυο μέρες μετά τη Διεθνή Ημέρα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τόνισε ότι η Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία των δύο λαών είναι «μάθημα για το μέλλον» και μίλησε για την ανάγκη της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην περιοχή στον τομέα της σταθερότητας και ασφάλειας.
«Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε παράδεισο, όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία», είπε ο Πρόεδρος του Ισραήλ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο με 10.000.000 ευρώ και άλλα 10.000.000 το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει προτείνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος να μην λειτουργεί μόνο ως Μουσείο, αλλά και ως χώρος εκπαίδευσης, των νέων-κυρίως των μαθητών που θα το επισκέπτονται, στα ιδανικά και τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης απέναντι στον φασισμό, το ναζισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας και θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το ομώνυμο Μουσείο.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ρόδος: Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ατάβυρο – Έκαψε περίπου 10 στρέμματα
- Γιασικεβίτσιους: «Ο Ομπράντοβιτς είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από τον Παναθηναϊκό»
- Απόβαση των Αθηναίων στις παραλίες – Άφησαν το κλεινόν άστυ και έτρεξαν για βουτιές
- Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112
- Ακρίβεια: Καλοκαίρι στην πόλη για τους μισούς Έλληνες – «Φωτιά» οι τιμές στα νησιά
- Η Ρεάλ που θέλει να «δέσει» τον Βινίσιους και η «μαύρη λίστα» του Μουρίνιο
- O Σεθ Ρόγκεν αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο η Αν Χάθαγουεϊ αποχώρησε από το «Knocked Up»
- Φοιτητικό επίδομα: Μέχρι πότε θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την αίτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442