Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σπυράκη: «Δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης για την ΠΓΔΜ»

Σπυράκη: «Δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης για την ΠΓΔΜ»

«Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης της FYROM» υπογράμμισε με παρέμβασή της στη προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες , η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

«Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της
ΠΓΔΜ και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης της FYROM» υπογράμμισε με
παρέμβασή της στη προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής
Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες , η ευρωβουλευτής της
ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ έχει οριστεί για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών και βουλευτών του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ. Ενώπιον του επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΠΓΔΜ στην ΕΕ η κ. Σπυράκη τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι «υπέρ μιας λύσης μίας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΠΓΔΜ ότι η χώρα – όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως «Μακεδονικό έθνος» όπως το επικαλέστηκε μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι οι πολίτες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους και γράφουν την ιστορία της, και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Συνεπώς επιμένουμε σε μία ολοκληρωμένη λύση η οποία θα περιλαμβάνει και θα επιλύει όλα τα παραπάνω θέματα μονομιάς και έναντι όλων».

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασής της Μαρίας Σπυράκη στην Επιτροπή έχει ως εξής:
«Το θέμα του ονόματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι ένα παλιό θέμα. Στην Ελλάδα, το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, είναι υπέρ μίας λύσης-πακέτου που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΠΓΔΜ ότι η χώρα – όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στον ελληνικό λαό πάνω σε τρία θέματα.

Πρώτον, το εύρος της χρήσης ενός κοινά αποδεκτού ονόματος. Σύμφωνα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, το νέο όνομα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και όχι πριν την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Νίμιτς επιμένει ότι η χρήση του νέου ονόματος θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και fora. Η επί μέρους χρήση του νέου ονόματος είναι μη αποδεκτή από εμάς στην Ελλάδα. Επιμένουμε σε μία ονομασία έναντι όλων “erga omnes”, ενώ ζητούμε από την ΠΓΔΜ, ως προϋπόθεση, να αλλάξει το Σύνταγμά της.

Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως «Μακεδονικό έθνος» όπως το επικαλέστηκε μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά. Όπως γνωρίζει κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του στη Δημοκρατία , είναι οι πολίτες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους και γράφουν την ιστορία της, και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Συνεπώς επιμένουμε σε μία ολοκληρωμένη λύση η οποία θα περιλαμβάνει και θα επιλύει όλα τα παραπάνω θέματα μονομιάς και έναντι όλων».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024