Μειωμένες απολαβές (στα πλαίσια των περικοπών) θα λαμβάνει εφ' εξής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και οι υπουργοί, οι οποίοι είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Το περίεργο με τη μισθοδοσία κρατικών αξιωματούχων στην Κύπρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει μισθό πολύ μικρότερο από τους δικαστές και μέρος του μισθού του τον παραχωρεί εθελοντικά στο λεγόμενο πάγιο ταμείο της κυβέρνησης.

Μειωμένες απολαβές (στα πλαίσια των περικοπών) θα λαμβάνει εφ΄εξής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και οι υπουργοί, οι οποίοι είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Το περίεργο με τη μισθοδοσία κρατικών αξιωματούχων στην Κύπρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει μισθό πολύ μικρότερο από τους δικαστές και μέρος του μισθού του τον παραχωρεί εθελοντικά στο λεγόμενο πάγιο ταμείο της κυβέρνησης.

Στον κατωτέρω πίνακα αναφέρονται οι μισθοί των κρατικών αξιωματούχων, αλλά και των βουλευτών που φαινομενικά φαίνονται χαμηλότεροι από του Ελλαδίτες βουλευτές εάν αφαιρέσει κανείς τα διάφορα επιδόματα. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι η αμοιβή των κυπρίων δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ υψηλότερη από την αμοιβή των Ελλαδιτών δημοσίων υπαλληλων. Συγκεκριμένα:
Οι αξιωματούχοι της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας υπολείπονται των απολαβών αξιωματούχων άλλων τομέων του κράτους και της δημόσιας υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τη μισθοδοσία (ανά θέση και όχι ονομαστικά) κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων την οποία ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο από την 1η Ιανουαρίου, ο καθαρός μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι 6.147 ευρώ μηνιαίως (78,694,52 ετησίως), του προέδρου της Βουλής 5.713 (73.250,43 ετησίως), των υπουργών / υφυπουργού / κυβερνητικού εκπροσώπου 4.412 ευρώ (56.698,51 οι ετήσιες καθαρές απολαβές) και των βουλευτών 4.026 ευρώ (50.515,07 ετησίως). 
Οι απολαβές αυτές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αμοιβές άλλων αξιωματούχων.
Στην κορυφή -και δικαίως λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση της εργασίας τους- βρίσκονται ο γενικός εισαγγελέας, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου με καθαρή μηνιαία αμοιβή στα 8.417,27 ευρώ (108.269,03 ευρώ σε ετήσια βάση).
Λίγο πιο χαμηλά, στα 6.840,21 ευρώ (87.724,07 ευρώ ετήσιος) είναι η αμοιβή του προέδρου επαρχιακού δικαστηρίου, όπως και του προέδρου δικαστηρίου και του ανωτάτου επαρχιακού δικαστή (5.639,56 ευρώ μηνιαίως, 73.583,81 σε ετήσια βάση).
Γενικός ελεγκτής, γενικός λογιστής, ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο διοικητής της ΚΥΠ, ο γενικός διευθυντής της Βουλής και οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων λαμβάνουν από 5.581,46 ευρώ μηνιαίως (71.978,67 σε ετήσια βάση).
Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους, οι καθαροί μηνιαίοι μισθοί ξεκινούν από 1.061,87 ευρώ (αρχική κλίμακα Α1) και φτάνουν έως τα 4.417,24 ευρώ (ανώτατη κλίμακα Α16).
Εθελοντική εισφορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της κυβέρνησης έχουν προχωρήσει σε εθελοντική εισφορά προς το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραχωρεί κάθε μήνα 1.215,29 ευρώ και οι υπουργοί – υφυπουργός -κυβερνητικός εκπρόσωπος – επίτροπος Νομοθεσίας από 461,88 ευρώ.
Επιπλέον, ο ετήσιος μισθός του βουλευτή περιλαμβάνει και επίδομα γραμματειακής υποστήριξης ύψους 12.301,92 ευρώ.
 
Νίκος Χασαπόπουλος

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr