Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κοτζιάς: «Όχι» σε ενδιάμεση συμφωνία – Όνομα στα σλαβικά

«Το πρώτο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό του αλυτρωτισμού» ξεκαθάρισε Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται περί «σαλαμοποίησης» του θέματος. Παράλληλα απέρριψε τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της ΠΓΔΜ έως την ένταξη στην ΕΕ. Προέκρινε δε, ως καλύτερη λύση η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά και αμετάφραστη.

«Το πρώτο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό του αλυτρωτισμού» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται περί «σαλαμοποίησης» του θέματος.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς, απορρίπτοντας τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας, σημείωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέκρινε δε, ως καλύτερη λύση η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά και αμετάφραστη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει ο Μ.Νίμιτς.

Αναφορικά με το σύμφωνο, είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας. Οποιαδήποτε αλλαγή αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα υπόκειται σε αναθεώρηση από μια επόμενη κυβέρνηση, εξήγησε.

«Αν υπάρξει ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία, τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Αν υπάρξει συμφωνία, αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία, θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στα ονόματα που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είναι τέσσερα στα σλαβικά και ένα το «Μακεδονία-Σκόπια» που ήταν πρόταση πριν από πολλά χρόνια και ελληνικών κυβερνήσεων, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά.

«Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις, τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα. Το έπραξαν στο παρελθόν και δεν βγήκαμε κερδισμένοι. Πήγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο το χάσαμε» υπογράμμισε.

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προσυμφώνησαν για εθνικά θέματα

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα ζητήματα που έχουν προκύψει στη συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων και στα όσα καταλογίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σημειώνοντας πως η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα.

«Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό» ανέφερε, τονίζοντας πως αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στηρίζει το συνολικό πολιτικό έργο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση. «Είναι κάτι φυσιολογικό στη δημοκρατία, υπάρχουν σε πολλά μέρη στον κόσμο, ακόμη και κυβερνήσεις μειοψηφίας. Στην Ελλάδα το παρουσιάζουμε ως παραλογισμό».

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια, ο κ. Κοτζιάς διαμήνυσε πως «είναι έκφραση δημοκρατίας, δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται από ακροδεξιά στοιχεία. Ο απλός άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται, αλλά θα ήθελα να του εξηγήσω τι συμβαίνει 70 χρόνια και προσπαθούμε να σώσουμε κατάσταση» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024