Συστάσεις για να συμμορφωθούν τα πολιτικά κόμματα στην νέα νομοθεσία που που ψηφίστηκε το 2014 και αφορά τα οικονομικά τους απηύθυνε η έκθεση της επιτροπής Πόθεν Έσχες για το έτος 2015.

Η επιτροπή αν και διαπίστωσε παρατυπίες στα οικονομικά των κομμάτων δεν επέβαλλε διοικητικές κυρώσεις, συνεκτιμώντας ότι τα πολιτικά κόμματα είχαν πολύ λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία.

Η έκθεση σημειώνει πως οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το 2014 επέβαλλαν για πρώτη φορά στα κόμματα τη σύνταξη ισολογισμών, απολογισμών και προϋπολογισμών κατ’ έτος, και την τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με βιβλία Γ’ κατηγορίας. «Τα πολιτικά κόμματα, ως εκ της φύσεώς τους, ως πολιτικά νομικά πρόσωπα και όχι κερδοσκοπικές εταιρίες, δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά τμήματα, ούτε και προηγούμενη εμπειρία στην τήρηση τέτοιων υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής η έγκαιρη συμμόρφωσή τους προς τις υποχρεώσεις που έθετε ο νόμος» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Επίσης σημειώνει ότι το 2015 είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κάτι που «δυσχέρανε έτι περαιτέρω το έργο της προσαρμογής των πολιτικών κομμάτων στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Ειδικότερα, η έκθεση διαπιστώνει ότι υπήρξαν περιπτώσεις κομμάτων όπου οι δαπάνες δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα και ότι κάποια κόμματα δεν χρησιμοποίησαν –ως θα όφειλαν- ποσά της κρατικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς αλλά τα δαπάνησαν για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων. Επίσης, το ΚΚΕ δεν θεώρησε ως όφειλε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του.

Άννα Καραβοκύρη

in.gr