Διεργασίες των δύο μονομάχων των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ενόψει
του δεύτερου γύρου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή βρίσκονται σε
εξέλιξη, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά να προετοιμάζουν τις
επόμενες κινήσεις για την προσέλκυση ψηφοφόρων.

Σήμερα, ή το αργότερο αύριο, οι δύο υποψήφιοι θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους ανθυποψηφίους τους, που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο και τα κόμματα που τους στήριξαν, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθούν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις.

Ο Σταύρος Μαλάς έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαφή με το εθνικιστικό ΕΛΑΜ, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ετοιμότητα του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Ντιμπέιτ Αναστασιάδη – Μαλά την Τετάρτη

Για την αναμέτρηση της Κυριακής θεωρείται ως ορόσημο η τηλεοπτική μονομαχία (debate) Αναστασιάδη-Μαλά, την ερχόμενη Τετάρτη. Και αυτό, με δεδομένο ότι η διαφορά μεταξύ των Αναστασιάδη – Μαλά είναι στο 5.27%.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ν. Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης, δήλωσε το πρωί ότι «Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς είναι το ίδιο ακατάλληλοι για την προεδρία». Μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας «είναι απόλυτα ταυτισμένοι στο Κυπριακό και απολύτως αντίθετοι με τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου και είναι ακατάλληλοι να διαχειριστούν και τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Αν και η απόφαση του λαού είναι απολύτως σεβαστή, όπως τόνισε, στο επιτελείο Παπαδόπουλου συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ορθότητα των δικών μας θέσεων. Η άποψη, πρόσθεσε, ότι «όσοι θέλουν νέα στρατηγική για το Κυπριακό δεν θέλουν λύση, είναι παραπλανητική» και εξέφρασε την ευχή «να διαψευστούμε και ο λαός να μην μετανιώσει ποτέ για την απόφαση που πήρε χθες».

Ο κ. Παντελίδης ενημέρωσε ότι τις επόμενες ώρες και μέρες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των κομμάτων που συνεργάστηκαν στον πρώτο γύρο, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βούληση -και θα ήταν επιθυμητή- μία κοινή συμπόρευση στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, είπε, το κάθε κόμμα διατηρεί την αυτονομία του και θα υπάρξει σεβασμός στις αποφάσεις των τεσσάρων κομμάτων.

Πως εκλαμβάνονται τα αποτελέσματα του Α΄ γύρου από τα επιτελεία των κομμάτων

Ως «ισχυρή εντολή» στον Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχίσει το έργο, που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία, ερμηνεύει το εκλογικό επιτελείο του, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, ο Νίκος Αναστασιάδης «απέδειξε στην πράξη ότι αντίπαλοί του ήταν τα προβλήματα του τόπου και όχι τα κόμματα ή οι ανθυποψήφιοί του». Λειτούργησε, υποστήριξε, συναινετικά για το καλό του τόπου και ήταν πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο κύριος Χριστοφόρου ανέφερε ότι, για τον δεύτερο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα απευθυνθεί σε μια διευρυμένη κοινωνική πλειοψηφία, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.

Από τα πιο «αισιόδοξα σενάρια» ήταν το ποσοστό που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Απέδωσε το αποτέλεσμα στην «πολυσυλλεκτικότητα» της υποψηφιότητας Μαλά, καθώς και στην πολύ ψηλή συσπείρωση του κόμματος. Εκτίμησε ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί μια ισχυρή βάση, επί της οποίας το επιτελείο Μαλά μπορεί να στηριχθεί για να πετύχει «τη μεγάλη δημιουργική αλλαγή, μέσα από μια πλατιά κοινωνική συμμαχία». Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι ο κύριος Μαλάς και το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν «την οδό των συναλλαγών και των μεταλλάξεων τις επόμενες ημέρες».

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δήλωσε ότι «είναι η μέρα των πολιτών και του λαού», για να συμπληρώσει πως μέχρι προχθές μιλούσαν οι πολιτικοί.

Το αποτέλεσμα, τόνισε, πρέπει να γίνει λίαν σεβαστό απ’ όλους και ευχήθηκε εκείνος που θα αναλάβει να υπηρετήσει πιστά την πατρίδα, γιατί, όπως συμπλήρωσε, «το εθνικό μας θέμα είναι δυστυχώς άλυτο πέραν του μισού αιώνος».

Ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι «όποιος αναλάβει τη νέα προεδρία, εμείς ως Εκκλησία, θα σταθούμε δίπλα του να τον βοηθήσουμε».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο