Την πλήρη αντίθεσή τους σε ονομασία των Σκοπίων η οποία θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της εκφράζουν οι κληρικοί της Μητρόπολης Φλώρινας σε ψήφισμά τους.

Οι ιερείς υποστηρίζουν πως «υπάρχουν άλλα ονόματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τυχόν αναγνώριση των Σκοπίων με τέτοιο όνομα θα αποτελεί απεμπόληση της ιερής γης της ελληνικής Μακεδονίας που έχει ποτιστεί με το αίμα μαρτύρων και ηρώων. Μια τέτοια συμφωνία φτάνει στα όρια της εθνικής μειοδοσίας και προδοσίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι κληρικοί της Φλώρινας τονίζουν επίσης πως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει και εκκλησιαστικές διαστάσεις, «δεδομένου ότι τυχόν ικανοποίηση του αιτήματός τους θα στηρίξει την σχισματική «Μακεδονική Εκκλησία» τους, η οποία αποκόπηκε αντικανονικά από το Πατριαρχείο Σερβίας το 1967».

Στο ίδιο ψήφισμα, οι ιερείς αναπροσυπογράφουν -όπως λένε- την προ ετών αρνητική απόφαση όλων των φορέων της Φλώρινας και δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη λειτουργία καζίνο στην πόλη. Κάτι τέτοιο -συμπληρώνουν- όχι μόνο δεν θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στη Φλώρινα, αλλά θα προκαλέσει «τραγικά κοινωνικά, οικογενειακά και ψυχικά δράματα».

Μάνος Χαραλαμπάκης

in.gr