Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρόοδος και τα «αγκάθια» για τη λύση του Σκοπιανού

Η πρόοδος και τα «αγκάθια» για τη λύση του Σκοπιανού

Εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων προκειμένου να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες στο θέμα του ονοματολογικού αλλά και τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» και στα δύο στρατόπεδα ξεκινά τις επόμενες ημέρες μετά την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.

Εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων προκειμένου να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες
στο θέμα του ονοματολογικού αλλά και τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» και
στα δύο στρατόπεδα ξεκινά τις επόμενες ημέρες μετά την συνάντηση Τσίπρα –
Ζάεφ στο Νταβός που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.

Τέλος Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 30 του μήνα έρχονται στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενώ την επόμενη ημέρα μεταβαίνει στα Σκόπια. Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι ραγδαίες για το ονοματολογικό καθώς όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός προγραμμάτισε για το Σάββατο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις. Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες επίκειται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίοι και αναλαμβάνουν εφεξής να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξουν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, εάν κριθεί αναγκαίο.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού το απόγευμα της Τετάρτης με τον Ζάεφ μπορεί να κρίθηκε θετικά από κυβερνητικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, φαίνεται πως επί της ουσίας, το μόνο που κατέφερε να εξασφαλίσει η χώρα μας – επί του παρόντος – είναι η δέσμευση Ζάεφ αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και στις λεωφόρους της γειτονικής χώρας. Κάτι που επισημαίνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία σημειώνουν πως δεν υπήρξε καμία αναφορά ή δέσμευση για αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών. Ιδιαίτερης σημασίας, κρίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση περίπου δύο ωρών με τον Ζ. Ζάεφ (δυόμιση μαζί με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών) ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως «είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.
Επεσήμανε ακόμη ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχτεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον

«Η επίλυση του προβλήματος μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας, προκειμένου να αλλάξει το όνομά της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις. Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Ζάεφ έκαναν την παραμικρή αναφορά», ήταν η πρώτη αντίδραση της ΝΔ μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών την Τετάρτη. Είναι σαφές, προσθέτει η Πειραιώς, ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Σήμερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ ότι: Δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.

Τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν.

Αντίθετα, προσθέτει, «η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται. Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο».
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ακόμη πως «μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε».

Γεννηματά: Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται

«Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα» προσθέτει η κ. Γεννηματά, η οποία στρέφει τα «βέλη» της και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

«Από την άλλη μεριά, η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» σχολίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα» καταλήγει η ανακοίνωση της κ. Γεννηματά.

Συλλαλητήριο στις 4 Φεβρουαρίου

Εν τω μεταξύ, με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η διοργάνωση του νέου συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στην πλατεία Συντάγματος.
Ήδη ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ όπως ο Βασίλης Κικίλιας και Κώστας Αχ. Καραμανλής έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το παρών ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να προστεθούν και άλλοι.

«Γρίφος» η στάση της Εκκλησίας

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Έκτακτη Σύνοδος της ιεραρχίας την Παρασκευή όπου θα επανεξεταστεί το θέμα της συμμετοχής ιεραρχών στο συλλαλητήριο. Στη συνεδρίαση θα επιβεβαιωθεί η θέση της Εκκλησίας, να μην περιέχεται στο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος ΄΄Μακεδονία΄΄ ενώ θα αναζητηθεί μία κοινή γραμμή που θα υιοθετήσουν όλοι οι ιεράρχες.

in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024