Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στήριγμα από την αντιπολίτευση για ΠΓΔΜ αναζητά ο Τσίπρας

Στήριγμα από την αντιπολίτευση για ΠΓΔΜ αναζητά ο Τσίπρας

Την ώρα που Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά ενδείξεις πολιτικής λύσης για το Σκοπιανό στο Νταβός, στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, την ίδια στιγμή στρέφει το βλέμμα του και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο σε μία προσπάθεια να βρει στηρίγματα για το επόμενο διάστημα.

Την ώρα που Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά ενδείξεις πολιτικής λύσης για
το Σκοπιανό στο Νταβός, στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, την ίδια
στιγμή στρέφει το βλέμμα του και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο σε μία
προσπάθεια να βρει στηρίγματα για το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένη την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη που εκφράζουν οι ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρόεδρος τους και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για το ονοματολογικό σε σχέση με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με «γεωγραφικό ή χρονικό» προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να βρει στηρίγματα στην αντιπολίτευση. Και αυτό, διότι εάν έρθει μία πρόταση προς ψήφιση στη Βουλή που θα περιέχει τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ θεωρείται – με τα σημερινά πάντα δεδομένα – ότι δεν θα ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρει «συμμάχους» στα κόμματα της αντιπολίτευσης ή μεμονωμένους βουλευτές.

Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα της συνάντησης στην Ελβετία κι ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να βάλλεται πανταχόθεν με την κατηγορία της «μυστικής διπλωματίας».

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ενημέρωση δεν είναι ακόμη σαφής από την κυβερνητική πλευρά. Ωστόσο, το πρωθυπουργικό επιτελείο κλίνει μάλλον προς την κατεύθυνση της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των αρχηγών, σε διαδοχικά ραντεβού, όπως ακριβώς είχε γίνει για το Κυπριακό. Το σενάριο της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδόλως έχει αποκλειστεί (σ.σ.: αντιθέτως, προκρίνεται από τον Πάνο Καμμένο), ωστόσο δεν δείχνει να συγκεντρώνει προσώρας πολλές πιθανότητες.

Επιδιώκοντας μάλιστα να αποπροσανατολίσει από τη διάσταση απόψεων με τον κυβερνητικό του εταίρο, ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να χρεώσει στη ΝΔ ακροδεξιές λογικές και να τη φέρει προ των ευθυνών της. Μια πρώτη γεύση δόθηκε, άλλωστε, με το βίντεο που δημοσιοποίησε το Μαξίμου, το οποίο παρουσιάζει δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη από το 2008 και την επισήμανσή της πως το όνομα «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να αποτελέσει λύση.

«Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης;», διερωτάται το Μαξίμου, το οποίο θα εντείνει προοδευτικά την πίεση και προς το Κίνημα Αλλαγής, καθώς δεν είναι κρυφό πως η κυβέρνηση προσδοκά στις ψήφους Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, εάν υπάρξει «ατύχημα» με τους ΑΝΕΛ.

Τελείωσε ο «μήνας του μέλιτος» με τους ΑΝΕΛ

Είναι δε ενδεικτικό πως σαφές μήνυμα ότι ο «μήνας του μέλιτος» με τους ΑΝΕΛ έχει τελειώσει έστειλε ο Πάνος Σκουρλέτης. Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης για διγλωσσία, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε (Real FM) ότι «ο κ. Καμμένος απλώς διαφωνεί» και «εκφράζει τη θέση των ΑΝΕΛ, όχι της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα ως «σοβαρό» και συνέστησε με νόημα στους ΑΝΕΛ «να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι δημιουργείται δυναμική που υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια».

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024