Με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες στο ονοματολογικό, έγινε στο Νταβός η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30, γύρω στις 18:30 προσήλθαν στη συνάντηση και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και ολοκληρώθηκε μετά τις 19:00. Την ίδια ώρα πάντως το κλίμα στο εσωτερικό των δύο χωρών δεν είναι ενθαρρυντικό για λύση, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια να προχωρούν σε αυστηρές και ενίοτε επιθετικές δηλώσεις.

Με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες στο ονοματολογικό, έγινε στο Νταβός η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30, γύρω στις 18:30 προσήλθαν στη συνάντηση και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ και ολοκληρώθηκε μετά τις 19:00. Αναμένονται οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

Στο τραπέζι αναμενόταν να τεθούν και οι πέντε προτάσεις Νίμιτς, που είχε ανακοινώσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προ ημερών στη Νέα Υόρκη στους πρέσβεις των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα πάντως το κλίμα στο εσωτερικό των δύο χωρών δεν είναι ενθαρρυντικό για λύση, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια να προχωρούν σε αυστηρές και ενίοτε επιθετικές δηλώσεις. Επιπλέον πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η ανυποχώρητη στάση του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ., γεγονός που όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.

Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις Ζάεφ

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσπάθεια συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης και φαίνεται πως ποντάρουν σε αυτό για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Όντως και οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ είναι σε θετικό κλίμα καλλιεργώντας προσδοκίες για αίσιο τέλος. «Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ωστόσο λόγω των αντιδράσεων από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στα Σκόπια, μετριάζονται αισθητά οι προσδοκίες που καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση ότι η σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ μπορεί να φέρει ακόμη και την τελική συμφωνία.

Οι ενστάνσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και τα συλλαλητήρια αποδεικνύουν ότι η προσδοκία αυτή πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει οι τόνοι, παρατηρούν ειδικοί.

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της πΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς στη ματαίωση της όποιας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού, κυρίως από τη στιγμή που τίθεται ως προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλοιφή των αλυτρωτικών όρων και το δημοψήφισμα που πρέπει να ακολουθήσει. Εκδοχή που θα μπορούσε, βέβαια, να αποδειχθεί ιδιαιτέρως βολική για την ελληνική πλευρά σε περίπτωση ναυαγίου, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση θα τεθεί ευθέως από τον Πρωθυπουργό στον Σκοπιανό ομόλογό του το ζήτημα του αλυτρωτισμού και προσθέτουν ότι η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της πΓΔΜ παραμένει σταθερή: σύνθετη, με «γεωγραφικό ή χρονικό» (όπως λένε) προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Παρόντες στο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι πέντε προτάσεις Νίμιτς

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ – οι οποίες όλες περιέχουν τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ είναι οι εξής:
• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
• Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr