Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν έχουν κηρύξει κατά της Ρωσίας απλώς έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά «έναν πολύ μεγάλο οικονομικό πόλεμο» που έχει στόχο την αλλαγή της εξουσίας στη χώρα, δήλωσε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Bank Αντρέι Κόστιν.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν έχουν κηρύξει κατά της Ρωσίας απλώς έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά «έναν πολύ μεγάλο οικονομικό πόλεμο» που έχει στόχο την αλλαγή της εξουσίας στη χώρα, δήλωσε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Bank Αντρέι Κόστιν.

«Νομίζω ότι αυτό είναι που επιδιώκει η Δύση. Νομίζω ότι θέλουν με τις κυρώσεις να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στη Ρωσία, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της με κάποιον άλλο που θα είναι πιο κατάλληλος γι αυτούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόστιν κατά την διάρκεια επαγγελματικού γέυματος στο Νταβός (η δήλωση είναι από το Ria Novosti).

Ο πρόεδρος της VTB Bank, αναφερόμενος στις κυρώσεις, είπε ότι « πρόκειται πράγματι για μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ρωσίας, της ρωσικής κοινωνίας, με μεγάλες πιέσεις στην οικονομία. Πρόκειται για έναν μεγάλο οικονομικό πόλεμο. Μιλάω σοβαρά και θα τον εκλάβουμε πολύ σοβαρά»

Σε συνέντευξη του επίσης στους Financial Times, ο Ρώσος τραπεζίτης δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών απειλούν την Ευρώπη με στρατιωτική διένεξη. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας -ΗΠΑ, είπε ότι είναι χειρότερες απ ότι την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και προσέθεσε ότι εάν υπάρξουν κυρώσεις κατά των ρωσικών πιστωτικών ιδρυμάτων «δεν βλέπω τον λόγο, που μετά από αυτό θα έπρεπε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον ο Ρώσος πρέσβης ή να κολυμπάει στα παγωμένα νερά της Μόσχας ο Αμερικανός πρεσβευτής» ( λίγες μέρες αφότου ο Πούτιν βούτηξε στα παγωμένα νερά την ημέρα των Θεοφανείων, έπραξε το ίδιο και ο αμερικανός πρέσβης-σ.σ).

Στη συνέντευξη πάντως που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπως επισημαίνει η οικονομική ιστοσελίδα Business FM ο Κόστιν ήταν πιο ήπιος, δηλώνοντας τα εξής : «Δεν κατανοούμε καλά τι συμβαίνει. Θεωρούσαμε ότι, ότι εσείς εκλέξατε πρόεδρο, και εν συνέχεια αρχίσατε να του επιτίθεστε. Αυτό είναι λίγο ανόητο. Και πρέπει να σας πως ότι το θεωρούμε και λίγο επικίνδυνο αυτό, επειδή στην Ευρώπη φθάνουν πολλά όπλα. Η Ρωσία θα δώσει την δική της απάντηση. Τι θα συμβεί; Ξέρετε, πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν εννοώ τον πυρηνικό πόλεμο, αλλά όπως γνωρίζετε, όταν συγκεντρώνονται υπερβολικά πολλοί εξοπλισμοί σ ένα χώρο, νομίζω ότι αυτό μειώνει το επίπεδο της ασφάλειας».

Ο διευθυντής του Κέντρου πολιτικών ερευνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πάβελ Σάλιν , σχολιάζοντας τις δηλώσει του Αντρέι Κόστιν, είπε ότι « η σκληρότητα των διατυπώσεων που φθάνουν έως το ‘θερμό επεισόδιο’ και όλα τα άλλα, επιβεβαιώνουν παρόλα αυτά , ότι οι ρωσικές ελίτ, παρότι το θέμα αυτό σε επίπεδο πληροφόρησης δεν αναφέρεται συχνά, ανησυχούν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τις νέες κυρώσεις». Στο ερώτημα τι προβλέπει όσον αφορά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ο Ρώσος τραπεζίτης αρκέσθηκε να πει ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες. Θεωρούνται μυστικές», προσθέτοντας ότι «είναι αμφίβολο αν (οι κυρώσεις ) θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr