Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «πέμπτη ρωσική αυτοκρατορία» του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η «πέμπτη ρωσική αυτοκρατορία» του Βλαντίμιρ Πούτιν

Εν όψει των προεδρικών εκλογών τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν τον ρώσο πρόεδρο σαν σωτήρα που γεφύρωσε τους ιστορικούς διχασμούς και έσωσε το έθνος από το χάος

Αν και παρουσιάζεται εδώ και χρόνια σαν ο στιβαρός ηγέτης που υπερασπίζεται τη Ρωσία ενάντια στις επιβουλές της Δύσης, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκτήσει τώρα μια μάλλον πιο μυστικιστική εικόνα στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχονται από το κράτος στρέφονται στη θρησκεία για να τον παρουσιάσουν ως εθνικό σωτήρα, ο οποίος γεφύρωσε τους ιστορικούς διχασμούς της Ρωσίας και έσωσε το έθνος από το χάος.

Σύμφωνα με το Βήμα το κύριο όχημα είναι ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ στο κορυφαίο εθνικό κανάλι Rossiya 1 σχετικά με ένα μοναστήρι που θεωρείται ευρέως το αγαπημένο του Πούτιν: τη Μονή Βαλαάμ, η οποία βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο αρχιπέλαγος στη βόρεια λίμνη Λάντογκα.

Η Μονή Βαλαάμ ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα σε μια συστάδα νησιών στο βόρειο τμήμα της Λάντογκα, ως τελευταίος προμαχώνας της ρωσικής ορθοδοξίας κατά των ρωμαιοκαθολικών Σουηδών. Η μονή υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της λίμνης, ενώ γενικά το βόρειο τμήμα της Λάντογκα αποκαλείται Αρχιπέλαγος Βαλαάμ. Κλειστή επί σοβιετικής κυριαρχίας και σχεδόν ολοσχερώς ερειπωμένη από χρόνια παραμέλησης, η Μονή Βαλαάμ ξαναχτίστηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ με τη ζωτική – όπως υπονοεί η ταινία – υποστήριξη του Πούτιν.

Η Μονή Βαλαάμ περιγράφεται επανειλημμένα ως ο «καθρέφτης της Ρωσίας». Η αναγέννησή της από την καταστροφή που προκλήθηκε μετά την Επανάσταση του Οκτωβρίου του 1917 αποτελεί μια μεταφορά για το ταξίδι της χώρας υπό τον Πούτιν. «Η Μονή Βαλαάμ πέθανε όταν καταστράφηκε το μεγάλο ρωσικό κράτος» λέει ο παρουσιαστής. «Αποκαταστάθηκε όταν το κράτος μας ξαναστάθηκε στα πόδια του» προσθέτει, σχολιάζοντας ένα βίντεο που δείχνει τον Πούτιν να επισκέπτεται το μοναστήρι.

Αναγέννηση

Η πρώτη επίσκεψη του προέδρου στο Αρχιπέλαγος περιγράφεται σαν ένα σχεδόν μυθικό γεγονός.

«Εδώ έδεσε μια βάρκα, από την οποία βγήκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν» λέει η φωνή του παρουσιαστή, ενώ ο ηγούμενος της μονής επίσκοπος Παγκράτιος μιλάει για το πώς μια συνταξιούχος που ήταν εκεί για να προσκυνήσει «έτριβε τα μάτια της για να δει αν ο Πούτιν ήταν ψευδαίσθηση». Αργότερα εκείνη την ημέρα ο Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει για την αποκατάσταση ενός ερειπωμένου ερημητηρίου που είδε μέσα στο δάσος. Το μήνυμα, που επαναλαμβάνεται συνεχώς, είναι η αντίθεση ανάμεσα στο πρώην ερειπωμένο και βανδαλισμένο μοναστήρι και στο σημερινό του μεγαλείο – μια αναγέννηση παρόμοια με εκείνη της Ρωσίας από το χάος και την εθνική ταπείνωση της δεκαετίας του 1990. Ενα άλλο επαναλαμβανόμενο θέμα είναι ότι ο Πούτιν έχει οδηγήσει τη Ρωσία πίσω στη θρησκευτική πίστη από τον μαχητικό αθεϊσμό της σοβιετικής εποχής, ενώ παράλληλα γεφυρώνει τον διχασμό μεταξύ εκείνων που νοσταλγούν την πάλαι ποτέ υπερδύναμη της Σοβιετικής Ενωσης και εκείνων που θέλουν την επιστροφή στις προεπαναστατικές αυτοκρατορικές και ορθόδοξες παραδόσεις της Ρωσίας.

in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024