Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταξύ συλλαλητηρίων και ΑΝΕΛ οι επαφές Τσίπρα για την ΠΓΔΜ

Μεταξύ συλλαλητηρίων και ΑΝΕΛ οι επαφές Τσίπρα για την ΠΓΔΜ

Η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, οι ανυποχώρητοι ΑΝΕΛ και οι αιχμές που αφήνουν βουλευτές τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το νέο συλλαλητήριο για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου, ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση, ενόψει και της συνάντησης της Τετάρτης στο Νταβός, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, οι ανυποχώρητοι
ΑΝΕΛ και οι αιχμές που αφήνουν βουλευτές τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καθώς
και το νέο συλλαλητήριο για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στην Αθήνα στις 4
Φεβρουαρίου, ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση, ενόψει και της συνάντησης
της Τετάρτης στο Νταβός, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού
της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Η κυβέρνηση σφυγμομετρεί αντιδράσεις τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από τον κόσμο σχετικά με την απήχηση που είχε το κυριακάτικο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ενώ προετοιμάζονται παρασκηνιακά οι επόμενες κινήσεις στη … σκακιέρα της διαπραγμάτευσης ενόψει και της κρίσιμης συνάντησης στο Νταβός.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αναφέρει πως «αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε». Αυτό σημείωσε και στη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», υποστηρίζοντας ειδικά για τον υπουργό Άμυνας και συγκυβερνήτη του ότι «έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός».

Οι διαφορές πάντως μεταξύ των δύο κομμάτων για το ονοματολογικό, συνεχίζουν να προκαλούν τριβές στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου επιδιώκουν να μεταδώσουν την εικόνα ότι η διαφωνία Καμμένου επ’ ουδενί αποτελεί αιτία διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ακόμη κι αν εκείνος την κρίσιμη στιγμή επιλέξει να τραβήξει το δικό του δρόμο και να μην στηρίξει την (όποια) συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ.

Σήμερα, πάντως, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε μεγαλειώδες το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, μίλησε για ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως αλλάξει θέση για το θέμα.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα κάνουν πισωγύρισμα στο θέμα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει κανένα από τα ονόματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά.

Ούτε από την πλευρά της ΝΔ δεν έμεινε ασχολίαστη η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για εντυπωσιακή συμμετοχή σημειώνοντας ότι «αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».

Ο κ. Μητσοτάκης, έστειλε τριπλό μήνυμα με τη δήλωση του μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης . Οτι λαμβάνει υπόψιν τον όγκο αλλά και την ευαισθησία των διαδηλωτών και γενικότερα της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οτι παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα ακραία στοιχεία. Και ότι δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι «κινείται εν κρυπτώ» και ότι «είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί μάλιστα ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι της συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών και ότι αν θέλει ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τα κόμματα θα πρέπει να πάει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία».

Ούτε μπορούν, πρόσθεσε, «τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας. Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «ούτε τα λίγα ακραία στοιχεία μπορούν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας». Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, μίλησε για μία ακόμη φορά για «μία κυβέρνηση ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργδιάδης υποστήριξε σήμερα πως το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης είχε 500.000 κόσμο. «Ο Τσίπρας έμπλεξε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024