Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτει ο ΠΙΣ το πλαίσιο ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς

Απορρίπτει ο ΠΙΣ το πλαίσιο ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς

Την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία. Επίσης, είναι της άποψης ότι αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του.

Την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία. Επίσης, είναι της άποψης ότι αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για την πρόσληψη οικογενειακών ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγων και Παιδιάτρων, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ κατά την ενημέρωσή του από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017, του είχε επισημάνει τις θέσεις του ιατρικού κόσμου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις.

Ειδικότερα, είχε ζητήσει:

  • Συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το Σύστημα.
  • Κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Αυτό -είχε τονιστεί- αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Καμία απόφαση, που λαμβάνεται κατά παρέκκλιση των θέσεων των Συλλογικών Οργάνων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι γιατροί θεωρούν ότι οι ισχυρισμοί του ΕΟΠΥΥ για μνημονιακές δεσμεύσεις απαξιώνει την ιατρική λειτουργία και ενέχει κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών. Επίσης, υποστηρίζουν ότι «πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στο χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα».

Επιπλέον κατά τον ΠΙΣ, οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών γιατρών για τους ασφαλισμένους, δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά.

Αντίθετοι είναι οι γιατροί στην κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, αφού κα’ αυτούς αποτελεί επίσης περιορισμό, «ο οποίος αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενή και δημιουργεί επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της περίθαλψης».

Ο ΠΙΣ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναστείλει την προκήρυξη αυτή και να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίζουν την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης».

Τέλος, προειδοποιεί ότι οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις, όπως είναι η έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ είναι ορατός και ο κίνδυνος να αμελήσουν οι πολίτες τη φροντίδα της υγείας τους με αποτέλεσμα την αύξηση του φορτίου των νοσοκομείων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024