Παρελθόν αποτελούν από τις 21 Φεβρουαρίου οι φυσικοί πλειστηριασμοί. Από την ημερομηνία αυτή το σύνολο των πλειστηριασμών θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ η αξία των ακινήτων που θα πλειστηριάζονται θα είναι μικρότερη των 300.000 ευρώ.

Τα ακίνητα που έχουν προγραμματίσει να βγάλουν στο «σφυρί» οι τράπεζες ανήκουν κυρίως σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε όσους δεν υπάγονται στον νόμο Κατσέλη, όσους δεν σπεύδουν να ρυθμίσουν το κόκκινο δάνειό τους, σε επιχειρηματίες με μεγάλες οφειλές, αλλά και σε εγγυητές.

Μάλιστα, η αξία των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί θα είναι μικρότερη των 300.000 ευρώ καθώς η άτυπη συμφωνία τραπεζών και κυβέρνησης για το όριο αυτό έληξε στο τέλος Δεκεμβρίου. Από την Πρωτομαγιά, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, εξάλλου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου, χωρίς να προβλέπεται κανένα δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών θα βρεθούν το επόμενο τρίμηνο:

  • Ακίνητα που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι περίπου οι μισοί από τους οφειλέτες κόκκινων στεγαστικών δανείων, οι οποίοι ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν έστω και ένα μέρος της δόσης τους αδιαφορούν.
  • Ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών που δεν προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη ή ακόμη και πολιτών που έχουν εγγυηθεί με την ακίνητη περιουσία τους για ένα δάνειο που έλαβε συγγενής τους, το οποίο στη συνέχεια κοκκίνισε. Ειδικότερα, χωρίς καμία προστασία από τη λαιμητόμο των πλειστηριασμών βρίσκονται όσοι δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία υπό την προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει υπαχθεί σε αυτόν και να έχει δεχθεί εκποίηση κάθε άλλου περιουσιακού του στοιχείου. Ουσιαστικά ο νόμος προστατεύει όσους ζουν στα όρια της φτώχειας και υπό το βάρος των χρεών τους προς τις τράπεζες είναι αναγκασμένοι να χάσουν όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν για να προστατεύσουν την κατοικία τους.
  • Ακίνητα που συνδέονται με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κσι οι εντολές της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί προς τους έλληνες τραπεζίτες, την περασμένη εβδομάδα, ήταν σαφείς και αυστηρές σε σχέση με την τήρηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη μείωση των κόκκινων δανείων.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο