Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στη Συρία

Νέα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στη Συρία

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέα πλήγματα σήμερα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, την ώρα που μοιάζει να επίκειται μια χερσαία επιχείρηση της Άγκυρας στην περιοχή.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέα πλήγματα σήμερα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, την ώρα που μοιάζει να επίκειται μια χερσαία επιχείρηση της Άγκυρας στην περιοχή.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ευρισκόμενες «σε κατάσταση νόμιμης άμυνας» θέσεις της YPG, απαντώντας σε πυρά από την επαρχία Αφρίν της Συρίας, η οποία ελέγχεται από την κουρδική αυτήν πολιτοφυλακή, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ανάλογα πλήγματα είχε εξαπολύσει η Άγκυρα και χθες, Παρασκευή.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι θα ξεκινήσει χερσαία στρατιωτική επιχείρηση μαζί με τους σύρους αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα, με στόχο να εκδιωχθεί η YPG από την Αφρίν.

Η Τουρκία κατηγορεί την YPG ότι είναι το συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Όμως, η πολιτοφυλακή αυτή αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, οι Κούρδοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη των τζιχαντιστών από όλα τα προπύργιά τους στη Συρία.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι ξεκίνησε «ντε φάκτο» η επιχείρηση της Άγκυρας στην Αφρίν. Η Άγκυρα οφείλει να καθαρίσει τη βόρεια Συρία από τα -όπως τα αποκάλεσε- τρομοκρατικά στοιχεία, τόνισε ο Τσανικλί, σημειώνοντας επίσης ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη τουρκική στρατιωτική δράση στην Αφρίν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ξεκινήσει ευρεία επιχείρηση στη Συρία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία έχει στρατιωτική παρουσία στην Αφρίν και διατηρεί καλές σχέσεις με την YPG.

Ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Χακάν Φριντάν, μετέβησαν την Πέμπτη στη Μόσχα, για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας με τους ρώσους ομολόγους τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διέψευσε χθες τις πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ περί απόσυρσης των μονάδων του ρωσικού στρατού από την Αφρίν.

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα συμβάλει στην προστασία της μεθοριακής ασφάλειας της Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024