
Μηδένισε την εξάρτηση από τον ELA η Εθνική Τράπεζα
Στην πλήρη απεξάρτησή της από τον ακριβό δανεισμό που είχε αντλήσει από τον έκτακτο μηχανισμού ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ προχώρησε τον Δεκέμβριο η Εθνική Τράπεζα.
Στην πλήρη απεξάρτησή της από τον ακριβό δανεισμό που είχε αντλήσει από τον έκτακτο μηχανισμού ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ προχώρησε τον Δεκέμβριο η Εθνική Τράπεζα.
Την απόφαση να μηδενίσει τον ELA είχε αναγγείλει η διοίκηση της τράπεζας από το καλοκαίρι και μετά σε όλες τις τηλεδιασκέψεις με τους ξένους αναλυτές. Η Εθνική είναι η πρώτη τράπεζα που φεύγει από τον ELA και αναμένεται μέχρι το τέλος του α’ φετινού εξαμήνου σε ανάλογη κίνηση να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Η απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ακριβό, συγκριτικά, δανεισμό του ELA, της επιτρέπει μεταξύ άλλων να επικεντρωθεί με μεγαλύτερη έμφαση στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η πλήρης απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA – που ήταν βασικός στόχος της στρατηγικής της διοίκησης της Τράπεζας – επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων από την αύξηση των καταθέσεων και την αύξηση της χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά μέσω repos που πέτυχε η Τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η έκθεση της Τράπεζας στον ELA είχε υποχωρήσει σε 1 δισ. ευρώ, περίπου.
in.gr
- Η ποδοσφαιρική Περιφέρεια έχει… σφυγμό: Ο Κυπελλούχος ΟΦΗ και ο πρωταγωνιστής Λεβαδειακός (vids)
- Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας
- Η τρομερή ανάρτηση του Φουρνιέ για τον… κοιμώμενο MVP, Βεζένκοφ (pics)
- Νεκρός ο υπουργός Άμυνας του Μάλι σε κύμα επιθέσεων σε όλη τη χώρα
- H συμμορία που αν και στις φυλακές ελέγχει διεθνώς την παρανομία – «Η πιο άρτια μορφή οργανωμένου εγκλήματος»
- Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης εμπνεύστηκε το «Δυο μέρες μόνο» μια νύχτα που «ήταν πίτα» ακούγοντας Γαλάνη

