Την πρόσκληση από πλευράς ΝΑΤΟ για ένταξη στη Συμμαχία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Μάλιστα, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο να λάβει η γειτονική χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ νωρίτερα.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση αυτή του κ. Στόλτενμπεργκ «έκοψε» τα φτερά των κυβερνητικών στελεχών της ΠΓΔΜ που ήλπιζαν ότι θα λάβουν πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την προϋπόθεση λύσης του ζητήματος της ονομασίας.

in.gr