Στο προσφυγικό παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα στους καγκελαρίους Γερμανίας και Αυστρίας, αλλά και σε ορισμένα σημεία της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο αυστριακός καγκελάριος Κουρτς ελπίζει σε σταθερή γερμανική κυβέρνηση.

Στο προσφυγικό παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα στους καγκελαρίους Γερμανίας και Αυστρίας, αλλά και σε ορισμένα σημεία της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο αυστριακός καγκελάριος Κουρτς ελπίζει σε σταθερή γερμανική κυβέρνηση.

Η παρθενική επίσκεψη του καγκελάριου της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ κατέδειξαν τη διαφορά απόψεων που χωρίζει τους ηγέτες των δύο χωρών στο προσφυγικό. Εξάλλου και ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας του ο νέος αυστριακός καγκελάριος, ηλικίας μόλις 31 ετών, ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι του 2015.

Μέρκελ: ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ο Ζεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε ότι η συζήτηση για τα ποσοστά προσφύγων στην ΕΕ «παίρνει υπερβολικές διαστάσεις». «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίλυση του μεταναστευτικού βρίσκεται στη οργανωμένη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σε μια αποτελεσματική βοήθεια εκεί… δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι διακινητές και όχι τα κράτη για το ποιος θα εισέρχεται στην Ευρώπη». Παράλληλα απέρριψε τη λογική των ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να επιρρίψει την κατηγορία στην Αυστρία ότι δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη στο προσφυγικό, «η χώρα έχει δεχθεί δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων».

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι στην μεταναστευτική πολιτική σημασία έχει πρωτίστως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Αλλά εάν η προστασία δεν λειτουργεί επαρκώς τότε, κατά την άποψή μου, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που να δηλώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αυτό είναι λάθος».

Κουρτς: σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία

Αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική καταγράφηκε διάσταση απόψεων Μέρκελ-Κουρτς. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τη γερμανίδα καγκελάριο ο Κουρτς θέλει να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες των Βρυξελλών. Επίσης αρνείται κάθε αύξηση της οικονομικής συμβολής της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο μέχρι το 2020 ξεκινούν σε λίγους μήνες.

Αργότερα, χθες το βράδυ, μιλώντας στην εκπομπή «Μαϊσμπέργκερ» του πρώτου γερμανικού δημόσιου καναλιού ARD, ο αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα για άμεση συγκρότηση «σταθερής και ισχυρής» κυβέρνησης στη Γερμανία, «γιατί από αυτήν θα επωφεληθούν η Αυστρία και η Ευρώπη». Σημείωσε ότι πολλά στην ΕΕ βρίσκονται σε φάση αλλαγών και σε πολλά βασικά ζητήματα, όπως είναι η μεταναστευτική πολιτική και ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ, πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Σε σχετική ερώτηση υπερασπίστηκε τη συγκρότηση κυβέρνησης με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ειρήνη ΑναστασοπούλουDeutsche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr