Πέντε δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους ο πρώην ανταποκριτής της Liberation στην Τουρκία, καταδικάστηκαν την Τρίτη να εκτίσουν ποινές φυλάκισης για «τρομοκρατική προπαγάνδα» από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Οι δημοσιογράφοι Ράγκιπ Ντουράν και Αϊσέ Ντουζκάν και οι αρθρογράφοι Μεχμέτ Αλί Τσελεμπί και Χουσεΐν Μπεκτάς καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ενάμισι έτους διότι είχαν συμμετάσχει σε εκστρατεία αλληλεγγύης προς την Ozgur Gundem, κουρδική εφημερίδα η οποία έκλεισε με κυβερνητική διαταγή τον Οκτώβριο του 2016.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Χουσεΐν Ακιόλ, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών, συμπλήρωσε το Dogan, σύμφωνα με το οποίο το δικαστήριο τόνισε ιδιαίτερα πως οι κατηγορούμενοι δεν επέδειξαν «επαρκή μεταμέλεια» κατά τη διάρκεια της δίκης.

Είχαν αποφυλακιστεί προσωρινά

Οι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν αποφυλακιστεί προσωρινά και δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο την Τρίτη, διώκονταν για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Αγκυρα και τους δυτικούς εταίρους της.

Ο Ραγκίπ Ντουράν, διακεκριμένος τούρκος δημοσιογράφος που έχει τιμηθεί από πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν επί σειρά ετών ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Λιμπερασιόν στην Κωνσταντινούπολη.

Εχει επίσης συνεργαστεί με το Γαλλικό Πρακτορείο, με το BBC και πολλές τουρκικές εφημερίδες. Είχε ήδη φυλακιστεί για επτά μήνες το 1998, επίσης για «τρομοκρατική προπαγάνδα» εξαιτίας άρθρου του που είχε δημοσιευθεί στην Οζγκούρ Γκουντέμ.

Η ένωση των συντακτών και του προσωπικού της Λιμπερασιόν κατήγγειλε την καταδίκη του Ντουράν, κάνοντας λόγο για «άδικη απόφαση».

«Η βαριά καταδίκη του είναι άλλη μια απόδειξη της καταστροφικής κατάστασης ως προς την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία», τονίζεται στο κείμενο των δημοσιογράφων και του προσωπικού της γαλλικής εφημερίδας, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Να εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών»

Ο Ντουράν έχει εγκαταλείψει την Τουρκία μαζί με την οικογένειά του για να σωθεί από το κύμα «της καταστολής» που σαρώνει τη χώρα μετά την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, σημειώνει η Λιμπερασιόν, καθώς «κινδυνεύει να φυλακιστεί αν αποπειραθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του».

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση RSF (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα) καταδικάζει την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να «εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών», καθώς «η εκστρατεία αλληλεγγύης στην Οζγκούρ Γκουντέμ είχε στόχο την υπεράσπιση της πολυφωνίας και της ελευθερίας του Τύπου» στην Τουρκία, όπως τονίζει σε ανακοίνωση ο Γιόχαν Μπιρ, επικεφαλής του τμήματός της για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ο εκπρόσωπος της RSF στην Τουρκία επίσης διώκεται ποινικά για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία αλληλεγγύης στην κουρδική εφημερίδα.

Οι πέντε καταδικασθέντες θα παραμείνουν ελεύθεροι ως την εκδίκαση της έφεσης, διευκρινίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα πάρει μερικούς μήνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας