Λάδι στη φωτιά ρίχνουν εκ νέου οι ΗΠΑ με την απόφασή τους να παρακρατήσουν πάνω από τη μισή δόση των 125 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για την ενίσχυση υπηρεσίας του ΟΗΕ που μεριμνά για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια προσπάθεια κατευνασμού, τονίζει ότι η απόφαση δεν συνιστά τιμωρία, αλλά πρόθεση της Ουάσιγκτον να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Το ποσό που θα δοθεί τελικά στην υπηρεσία του ΟΗΕ αναμένεται να ανέλθει στα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ χορήγησαν στο σώμα του ΟΗΕ UNRWA 370 εκατομμύρια.

H άρνηση Αμπάς και η απάντηση Τραμπ

Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προβούν σε περικοπή χρηματικής βοήθειας, εάν οι Παλαιστίνιοι δεν συμμετείχαν στις ειρηνευτικές προσπάθειες με το Ισραήλ.

Οι κινήσεις Τραμπ φτάνουν σε συνέχεια της επίθεσης του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στις ειρηνευτικές διαδικασίες που δρομολογούνται από τις ΗΠΑ. Ο Αμπάς τόνισε ότι δεν είναι σύμφωνος με κανένα σχέδιο της Ουάσιγκτον μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισράηλ.

Ο Αμπάς στις δηλώσεις του κατηγόρησε και το Ισράηλ για τον τερματισμό των Συμφωνιών του Όσλο.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι χρειάζεται να επανεκτιμηθεί ουσιαστικά «ο τρόπος που λειτουργεί και ο τρόπος που χρηματοδοτείται» η UNRWA.

«Χωρίς τα χρήματα που χορηγούμε σήμερα, οι δραστηριότητες της UNRWA διατρέχουν κίνδυνο να ξεμείνουν από πόρους και να διακοπούν. Τα χρήματα που χορηγούν οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν αυτό να συμβεί στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι τα επιπλέον 65 εκατομμύρια δολάρια θα παρακρατηθούν και θα τεθούν σε μελλοντική εξέταση» επισήμανε.

«Είναι καιρός άλλες χώρες, μερικές από αυτές αρκετά εύρωστες, να παρέμβουν και να αναλάβουν το κομμάτι που τους αναλογεί για να προωθήσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Η βοήθεια στο Ισραήλ

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δέχεται πάνω από τρία δισ. δολάρια ετησίως για στρατιωτική ενίσχυση από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα το 30% των συνολικών πόρων των Ηνωμένων Εθνών προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Η Αμερική είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για μια κίνηση που έρχεται να απομονώσει τις ΗΠΑ, κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία βρίσκεται η Παλιά Πόλη, προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Ισραήλ.

Πάνω από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, οι συγκρούσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη αποτελούν καθημερινό θέαμα με δεκάδες Παλαιστίνιους να έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο