
Λιβύη: Δεκάδες νεκροί σε σφοδρές μάχες στο αεροδρόμιο
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στις σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ενόπλους που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μιτίγκα, κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, γνωστοποίησαν οι αρχές.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στις σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ενόπλους που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μιτίγκα, κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, γνωστοποίησαν οι αρχές.
Οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι δεν έγινε σαφές σε ποια οργάνωση ανήκουν, είχαν σκοπό να απελευθερώσουν «τρομοκράτες που ανήκουν στις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Αλ Κάιντα καθώς και σε άλλες οργανώσεις», που κρατούνται σε φυλακή στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ανέφερε η ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Παρότι η κατάσταση ως προς την ασφάλεια στην Τρίπολη έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, μάχες συνεχίζουν να ξεσπούν σποραδικά στον τομέα όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Μιτίγκα, εν μέσω των συγκρούσεων για επιρροή ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις που προσπαθούν η καθεμιά να επιβάλλει τον δικό της νόμο στη Λιβύη, χώρα που βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
«Είναι πλέον υπό έλεγχο»
«Η κατάσταση στο αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι πλέον υπό έλεγχο», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η δύναμη Αλ Ραντάα («αποτροπής»), η οποία λογοδοτεί στο υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΕ και της έχει ανατεθεί η ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου.
Σύμφωνα με πηγή στο αεροδρόμιο, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν την επίθεση και καταδίωξαν τους δράστες της ως το αρχηγείο τους, στην Τατζούρα, περίπου δέκα χιλιόμετρα ανατολικά του αερολιμένα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες και άλλοι 63 τραυματίστηκαν, οι τρεις βαριά. Δεν διευκρινίστηκε αν όλα τα θύματα ήταν αντιμαχόμενοι ή αν ανάμεσά τους βρίσκονταν και πολίτες.
Σύμφωνα με την Αλ Ραντάα, «πάνω από 2.500 άνθρωποι κρατούνται για διάφορες υποθέσεις» στο αεροδρόμιο Μιτίγκα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- AI: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες προσελκύουν τα κορυφαία ταλέντα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης;
- Μπόρχα Γκονθάλεθ: «Είμαστε οι ήρωες της Κρήτης – μας αντιμετωπίζουν σαν θεούς»
- Πόλεμος στο Ιράν: Στα 25 δισ. δολάρια το κόστος για τις ΗΠΑ – Εξετάζεται συμπληρωματική χρηματοδότηση
- Το Ισραήλ «συνέλαβε» 175 ακτιβιστές σε 20 πλοία του Global Sumud Flotilla – Κατηγορίες για παράνομη ενέργεια
- Θύελλα στην Αγγλία για τη διαιτησία και τον Σιμεόνε μετά το Ατλέτικο – Άρσεναλ
- Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026: Τι θα δούμε σε Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μικρή Επίδαυρο και Πειραιώς 260



