Η ποδηλασία δεν κάνει κακό στη σεξουαλική ή στη ουρολογική υγεία ενός άνδρα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Urology

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μπένζαμιν Μπρέγιερ του Τμήματος Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία για 2.774 ποδηλάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και τους συνέκριναν με 539 κολυμβητές και 789 δρομείς.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, η σεξουαλική και ουρολογική υγεία των ποδηλατών δεν διέφερε έναντι των δύο άλλων κατηγοριών αθλητών. Ωστόσο, μερικοί ποδηλάτες εμφάνισαν αυξημένη τάση για στένωση της ουρήθρας.

Επίσης οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια διαφορά ανάμεσα σε όσους κάνουν ποδήλατο περιστασιακά για ψυχαγωγικούς λόγους και σε όσους ασκούνται συστηματικά για πάνω από δύο χρόνια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Μάλιστα οι τακτικοί ποδηλάτες είχαν είχαν καλύτερο σκορ στύσης σε σχέση με όσους έκαναν περιστασιακά ποδήλατο. Επιπλέον, το είδος του ποδηλάτου και των δρόμων που χρησιμοποιούσαν συνήθως οι ποδηλάτες δεν φαίνεται να έπαιζαν ρόλο.

Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι, όταν το τιμόνι του ποδηλάτου βρισκόταν σε χαμηλότερο ύψος από τη σέλα, αυξανόταν η πιθανότητα να μουδιάσουν τα γεννητικά όργανα του ποδηλάτη και η σέλα να του προκαλέσει ερεθισμό. Για να μη συμβεί αυτό, ο ποδηλάτης μπορεί να κάνει ποδήλατο τουλάχιστον σε όρθια θέση τουλάχιστον το 20% του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια το ποδήλατο έχει γίνει δημοφιλές μέσο άσκησης, μετακίνησης και ψυχαγωγίας. Μελέτες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη στυτική λειτουργία του άνδρα λόγω της παρατεταμένης πίεσης στο περίνεο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την παρούσα μελέτη.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο