Μπορεί το πλυντήριο πιάτων να αφήνει τα κουζινικά σκεύη πεντακάθαρα αλλά το ίδιο αποτελεί εστία βακτηρίων και μυκήτων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Applied and Environmental Microbiology.

Τα μικρόβια, από τα βακτήρια μέχρι τους ιούς και τους μύκητες είναι παντού οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που εντοπίζονται και στις οικιακές συσκευές, εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία.

Τα πλυντήρια πιάτων δημιουργούν διάφορες συνθήκες κατά την λειτουργία τους, από πολύ υγρές έως πολύ ξηρές συνθήκες αλλά με μεγάλη οξύτητα, ενώ τα μίγματα καθαριστικών και γυαλιστικών που χρησιμοποιούμε εν τέλει δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον για την επιβίωση των μικροβίων.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τα λάστιχα 24 οικιακών πλυντηρίων πιάτων, αναζητώντας βακτήρια και μύκητες αλλά τους παράγοντες που επηρεάζουν την μικροβιακής σύσταση τους.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, τα πλέον συχνά βακτήρια ήταν ψευδομονάδες, ακινετοβακτήρια και εσερίχια, που όλα περιέχουν στελέχη τα οποία λειτουργούν ως «ευκαιριακά παθογόνα», δηλαδή συνήθως είναι αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στα άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι πιο συχνοί μύκητες ήταν η κάντιντα, ο κρυπτόκοκκος και η ροδοτόρουλα, που επίσης μπορούν ευκαιριακά να προκαλέσουν λοιμώξεις.

«Τα πλυντήρια πιάτων και άλλες οικιακές συσκευές, αν και ‘φιλοξενούν’ μικρόβια θεωρούνται γενικώς ‘ασφαλή’ για τα υγιή άτομα. Αλλά οι ‘ευπαθείς ομάδες’ θα πρέπει να προσέχουν. Υποψιαζόμαστε ότι ενδεχομένως τα πλυντήρια πιάτων παζίουν ρόλο στις μυκητιάσεις, καθώς σε ασθενείς με ευπαθές ανοσοποιητικό σύστημα έχουμε εντοπίσει συχνά τον μύκητα που κοινώς ονομάζουμε ‘μαύρη μαγιά’», εξηγεί η Δρ Νίνα Γκουντ-Σιμερμαν.

Και προσθέτει ότι, ενώ ο συγκεκριμένος μύκητας σπάνια εντοπίζεται στην φύση, είναι πολύ συχνός στα πλυντήρια πιάτων.

Σε ότι αφορά τον τρόπο που οι μύκητες εισχωρούν στα πλυντήρια των πιάτων, η ερευνήτρια εξηγεί ότι μάλλον βρίσκουν δρόμο από τις σωληνώσεις της παροχής νερού, ενώ τα υπολείμματα τροφών και τα κατοικίδια είναι επίσης φορείς.

Αναφορικά με τα βακτήρια, οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα μολυσμένα τρόφιμα αποτελούν την κύρια πηγή μόλυνσης.

Έτσι, μας συμβουλεύουν να μην ανοίγουμε το πλυντήριο πιάτων αμέσως την πλύση και να αφήνουμε να κρυώσει ο θάλαμος, ώστε να περιορίζεται η διασπορά των βακτηρίων και μυκήτων στην ατμόσφαιρα της κουζίνας. Ακόμα σκουπίζοντας τα λάχιστα τους πλυντηρίων με μια στεγνή πετσέτα μετά από κάθε πλύση μπορούμε να περιορίσουμε την συσσώρευση μικροβίων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο