Ο πάπας Φραγκίσκος θα έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με δύο θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χιλή, γνωστοποίησε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Βατικανού.

Η συνάντηση, η οποία δεν καταγράφεται στο επίσημο πρόγραμμα, θα γίνει στο Ικίκε, μια πόλη όπου ζουν πολλοί μετανάστες, περίπου 1.450 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Χιλής, την τελευταία ημέρα της παπικής επίσκεψης (15η-18η Ιανουαρίου). Κατόπιν ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θα μεταβεί στο Περού.

Ο ποντίφικας θα συναντηθεί στο Ικίκε με δύο «θύματα της καταστολής της δεκαετίας του 1970», ανέφερε απλά ο εκπρόσωπος του Βατικανού, ο Γκρεγκ Μπερκ.

Κατά τη διάρκεια της μοναδικής προηγούμενης επίσκεψης ενός πάπα στη Χιλή, το 1987, ο Ιωάννης Παύλος Β΄είχε εμφανιστεί στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάλου Λα Μονέδα έχοντας στον πλευρό του τον στρατηγό Πινοτσέτ, μια εικόνα που πολλοί ερμήνευσαν ως μια έμμεση πλην σαφή ευλογία της στρατιωτικής χούντας από το Βατικανό και εξόργισε πολλούς Χιλιανούς.

Επί των ημερών του στρατιωτικού καθεστώτος, από τον Σεπτέμβριο του 1973 ως τον Μάρτιο του 1990, διαπράττονταν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περίπου 40.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, φυλακίστηκαν ή βασανίστηκαν για πολιτικούς λόγους.

Εξάλλου, παρότι δεν προβλέπονται συναντήσεις με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερωμένους στη Χιλή με βάση το επίσημο πρόγραμμα του πάπα, ενδέχεται να γίνουν «ιδιωτικά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Χιλής είχε συγκλονίσει το 2010 το σκάνδαλο που προκάλεσε η υπόθεση του ιερέα Φερνάντο Καραδίμα, που είχε κριθεί ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση σε μια διαδικασία στην Αγία Έδρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ΜΚΟ Bishop Accountability, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια καταγγελίες για παρόμοιες υποθέσεις που αφορούν σχεδόν 80 ιερωμένους στη Χιλή.

Ο Φραγκίσκος είχε ζήσει για ενάμιση χρόνο στη Χιλή, κατά τη διάρκεια της ιησουιτικής δοκιμασίας μοναχικής καθιερώσεως, πριν από σχεδόν εξήντα χρόνια. Θα ξαναβρεθεί με έναν παλιό του γνωστό, έναν χιλιανό ιησουίτη, τον οποίο κάλεσε να τον συνοδεύσει κατά την επίσκεψή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο