Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Στα 4,5 δισ. ευρώ προσγειώνει τη δόση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

ΥΠΟΙΚ: Στα 4,5 δισ. ευρώ προσγειώνει τη δόση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ θα κυμανθεί το ποσό της δόσης που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών. Εξηγώντας ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, διαψεύδει δημοσιεύματα που ανεβάζουν αυθαίρετα το ποσό της εκταμίευσης ακόμη και στα 7,5-8 δισ. ευρώ.

Αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί φαίνεται πως θα κυμανθεί τελικά το ύψος της δόσης που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το ποσό θα είναι γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ.

Εξηγώντας ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, οι ίδιοι διαψεύδουν δημοσιεύματα «που ανεβάζουν αυθαίρετα το ποσό της εκταμίευσης ακόμη και στα 7,5-8 δισ. ευρώ».

Ειδικότερα όπως εξηγούν, το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, σημειώνουν οι ίδιοι. «Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ» καταλήγουν.

Σε κάθε περίπτωση πριν την εκταμίευση του όποιου ποσού πρέπει το Εurogroup να «σφραγίσει» το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δίνουν μάχη αυτό να γίνει στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ήδη σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, στο Euroworking Group, για την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, μετά και την κατάθεση του ογκώδους πολυνομοσχεδίου η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται σε συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα (15/1).

Στα δύσκολα ζητήματα που επιμένουν οι θεσμοί, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στη συνεδρίαση, είναι οι πλειστηριασμοί, θέμα που παρακολουθεί στενά και η ΕΚΤ, δεδομένης της κρισιμότητας του για την απαλλαγή των τραπεζών από βαρίδια εν όψει και των stress test.

Ο κ. Χουλιαράκης θα κληθεί λοιπόν να απαντήσει για τις εξελίξεις στο θέμα, αλλά και για το πότε θα κατατεθεί η τροπολογία με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος και για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο.

Αργυρώ Τσατσούλη

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024