Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχίζει η κοινοβουλευτική μάχη για το πολυνομοσχέδιο

Αρχίζει η κοινοβουλευτική μάχη για το πολυνομοσχέδιο

Η μάχη του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση ξεκίνησε χθες το απόγευμα με την κατάθεσή του στη Βουλή και, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν έχει επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών: περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακόμη και για οφειλές στο Δημόσιο, αλλαγή του τρόπου κήρυξης απεργιών κτλ.

Η μάχη του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση ξεκίνησε χθες το
απόγευμα με την κατάθεσή του στη Βουλή και, παρά τον ισχυρισμό της
κυβέρνησης ότι δεν έχει επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, περιλαμβάνει
ρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών:
περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακόμη
και για οφειλές στο Δημόσιο, αλλαγή του τρόπου κήρυξης απεργιών κτλ.

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, οι αντιδράσεις δείχνουν ελεγχόμενες για το Μαξίμου, καθ’ ότι ουδείς βουλευτής δείχνει πρόθεση να καταψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Το επιχείρημα που άρθρωσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας ορίζει πως «τα δύσκολα είναι πίσω μας» και ότι το εν λόγω πολυνομοσχέδιο είναι ένα από τα τελευταία μνημονιακά.

Μολαταύτα, η πραγματικότητα είναι πως δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη συνομολογηθεί από την κυβέρνηση για την περίοδο 2019-2020 και το μόνο που μπορεί να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις εφεξής είναι μόνο η αποτυχία εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων του 2018. Κάτι που συνεπάγεται αντίστοιχα παράταση της εποπτείας, κόντρα στη ρητορική του Μαξίμου.

Έτσι, δίπλα στη διαπίστωση του Πρωθυπουργού πως οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα μεγαλώνει, έρχεται να προστεθεί η εκτίμηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως το επίμαχο πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει περισσότερα θετικά από αρνητικά στοιχεία. Αυτό είπε ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ανησυχίες τους και το κυβερνητικό στρατόπεδο να παρουσιαστεί συντεταγμένο στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Παρόντες επίσης στη συνάντηση οι Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης, Σταύρος Κοντονής, Κατερίνα Παπανάτσιου και Θεανώ Φωτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στα θετικά του πολυνομοσχεδίου συγκαταλέγεται η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, η προτεραιότητα αποζημίωσης των εργαζομένων σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, αλλά και η συγκρότηση ενιαίου φορέα για το Κτηματολόγιο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι αρνητικό στοιχείο αποτελεί η αλλαγή στον τρόπο κήρυξης απεργιών, δηλώνοντας μάλιστα πως η ρύθμιση δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά των δανειστών. Διευκρίνισε πάντως ότι αφορά μόνον στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Ειδικά για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο, αν και αρχικά εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθούν οι διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο – όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος – ο Τσακαλώτος είπε πως προκρίθηκε η συμπερίληψή τους και εάν χρειαστεί θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Αν και οι αντιδράσεις των βουλευτών δεν ήταν ακραίες, κυρίως εκμυστηρεύτηκαν ότι γίνονται αποδέκτες αρνητικών μηνυμάτων από την κοινωνία, η οποία νιώθει βαριά την πίεση από την υπερφορολόγηση και την απειλή κατά της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αρκετοί επισήμαναν δε ότι ο «εξορθολογισμός» – όπως τον ονομάζει η κυβέρνηση – των οικογενειακών επιδομάτων έχει ως επακόλουθο σημαντικές απώλειες για τρίτεκνους και πολύτεκνους ή για οικογένειες με μεσαία και μεγαλύτερα εισοδήματα.

in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024