Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά, τα ειδικού καθεστώτος και τις Διευθύνσεις των Υγειονομικών Περιφερειών αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ το 2018 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο σε δηκτικό τόνο προσθέτει ότι «καλό θα ήταν λοιπόν αυτοί που μιλούν για μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων για το τρέχον έτος, να εξηγήσουν στους πολίτες της χώρας που διοχετεύονταν τα χρήματα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές τα προηγούμενα χρόνια».

Κάνει λόγο για «θεαματική αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία» και για «μοντέλο χρηστής διοίκησης που εφάρμοσαν οι διοικητές που τοποθετήθηκαν αξιοκρατικά», καθώς και για στοχευμένες παρεμβάσεις στο σύστημα προμηθειών, στη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων και στην εξοικονόμησης πόρων από την απομάκρυνση των εργολάβων στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη των νοσοκομείων.

«Τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το Νοέμβριο 2017 και αναγωγή τους στο 12μηνο, θα κλείσουν τη χρονιά με ΚΑΘΑΡΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 340 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό πλεόνασμα το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό ΕΛΛΕΙΜΜΑ το 2015», υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας και συμπληρώνει ότι «μια καλύτερη μέρα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει ήδη χαράξει».

Τέλος, προαναγγέλλει κεντρικοποίηση των προμηθειών για περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων και αξιοποίηση πηγών, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους, το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του αγωγού φυσικού αερίου TAP και άλλες, για αντικατάσταση του συνόλου του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, επαναφορά στην ενεργό δράση των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ και ανασχεδιασμό του συστήματος αεροδιακομιδών.

Υπενθυμίζει δε, ότι εγκαθίσταται καινούριος υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (γραμμικούς επιταχυντές, cyber knife, pet/ct, baby κυκλοτρόνια παραγωγής ραδιοφαρμάκων, ψηφιακά ακτινολογικά συγκροτήματα κ.λπ.) στα νοσοκομεία και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατασκευάζονται 2 νέα νοσοκομεία, το Παίδων Θεσσαλονίκης και το Γ.Ν. Κομοτηνής, επισκευάζονται παλαιωμένες κτιριακές υποδομές και συνεχίζετε η ενίσχυση του συστήματος σε ανθρώπινο δυναμικό.

Μαίρη Μπιμπή

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο