Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο για γυναίκες

Αφγανιστάν: Άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο για γυναίκες

Σε μία παραδοσιακά πατριαρχική κοινωνία όπως το Αφγανιστάν, η λειτουργία ενός γυμναστηρίου για γυναίκες σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η Σετάρα Καρίμι όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά κατάφερε με επιτυχία να ανοίξει το πρώτο γυμναστήριο αποκλειστικά για γυναίκες στην πόλη της, τη Χεράτ.

Σε μία παραδοσιακά πατριαρχική κοινωνία όπως το Αφγανιστάν, η λειτουργία ενός γυμναστηρίου για γυναίκες σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Η Σετάρα Καρίμι όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά κατάφερε με επιτυχία να ανοίξει το πρώτο γυμναστήριο αποκλειστικά για γυναίκες στην πόλη της, τη Χεράτ.

Η 28χρονη Σετάρα η οποία γεννήθηκε στην ομώνυμη δυτική επαρχία του Αφγανιστάν, έζησε έξι χρόνια στο γειτονικό Ιράν προκειμένου να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για τη λειτουργία ενός γυμναστηρίου στην πόλη Χεράτ, η οποία συνορεύει με το Ιράν και βρίσκεται 640 χλμ δυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ.

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της έπειτα από χρόνια παραμονής ως πρόσφυγας στο Ιράν, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά της.

«Η βασική μου φιλοδοξία εδώ και χρόνια ήταν να ανοίξω ένα γυμναστήριο για γυναίκες και κορίτσια στη πόλη μου, παρά τη αντίθετη γνώμη που είχαν οι γονείς μου» δηλώνει.

«Έβαλα τα δυνατά μου να πείσω την οικογένειά μου και τελικά κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή της στο εγχείρημά μου», λέει η Σετάρα και προσθέτει ότι στο γυμναστήριό της πηγαίνουν καθημερινά περίπου 280 γυναίκες, κυρίως μαθήτριες, τις οποίες αναλαμβάνουν έμπειρες γυμνάστριες».

Ο αριθμός των μελών του γυμναστηρίου αυξάνεται διαρκώς καθώς μεγαλώνει η φήμη του και ο ενθουσιασμός των γυναικών που αποφασίζουν να πάνε ενάντια στους αυστηρούς παραδοσιακούς κανόνες, αφού είναι γνωστό ότι στην επαρχία οι οικογένειες δεν είναι ακόμα έτοιμες να επιτρέψουν στις κόρες τους να πηγαίνουν σε γυμναστήρια και να συναναστρέφονται άντρες.

«Γυναίκες που παίζουν ή γυμνάζονται στην ύπαιθρο εξακολουθούν να στιγματίζονται από μερικά τμήματα της κοινωνίας. Ωστόσο η κατάσταση αλλάζει σιγά – σιγά και οι ιδέες γίνονται πιο προοδευτικές σε σχέση με εκείνες των τελευταίων πέντε χρόνων στη Χεράτ» λέει η Καρίμι.

Αντιμετωπίζει την οργή της κοινωνίας – Έντονη στο Αφανιστάν η ενδοοικογενειακή βία

Η νεαρή γυναίκα ξόδεψε πέρυσι 300.000 αφγάνι (περίπου 4.400 δολάρια ΗΠΑ) για να φτιάξει το γυμναστήριο και σήμερα κερδίζει 17.000 αφγάνι (250 δολάρια ΗΠΑ) από τις συνδρομές των μελών. Μία γυμνάστρια, η Αζίζα Ραμές, η οποία δουλεύει καθημερινά εκεί από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, εξηγεί ότι στόχος της είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να δυναμώσουν το σώμα τους και να χάσουν βάρος.

«Η παραδοσιακή κοινωνία της Χεράτ εξακολουθεί να μην βλέπει με καλό μάτι μία τέτοια κίνηση και οι περισσότεροι καθηγητές θρησκευτικών εκφράζουν την αντίθεσή τους, εγώ όμως θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να γίνει δίκαιη αυτή η κοινωνία» λέει η Αζίζα.

Παρότι η κατάσταση των γυναικών βελτιώθηκε στο Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001, οι γυναίκες, κυρίως στην ύπαιθρο, αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με στατιστικές που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2017 η Χεράτ ήταν μία από τις επαρχίες όπου οι γυναίκες υπέστησαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ενδοοικογενειακή βία.

Όμως η Σετάρα δεν είναι η μοναδική γενναία γυναίκα που ενήργησε ενάντια στην πατριαρχική κοινωνία της πατρίδας της. Πέρυσι, η Ταχμίνα Μαχντί Νουριστάνι, άνοιξε ένα κέντρο αδυνατίσματος για κορίτσια στην Καμπούλ.

ΑΠΕ/Xinhua,in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024