Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα κρίσιμα στοιχήματα του 2018 στο Υπουργικό Συμβούλιο [βίντεο]

Τα κρίσιμα στοιχήματα του 2018 στο Υπουργικό Συμβούλιο [βίντεο]

Το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει ο πρωθυπουργός. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο έτος, το πρωί της Δευτέρας, με κύριο θέμα στην ατζέντα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει στα μέλη της κυβέρνησης τα κρίσιμα στοιχήματα αυτής της κρίσιμης χρονιάς.

Το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 έχει αρχίσει
να ξεδιπλώνει ο πρωθυπουργός. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού
Συμβουλίου για το νέο έτος, το πρωί της Δευτέρας, με κύριο θέμα στην ατζέντα το πολυνομοσχέδιο με τα
προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στα μέλη της κυβέρνησης τα κρίσιμα στοιχήματα αυτής της
κρίσιμης χρονιάς.

Το 2018 είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το τελευταίο μνημονιακό έτος, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και προσφυγή στις κάλπες, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δημοσίως το αποκλείει.

Σε καθε περίπτωση είναι μια χρονιά προετοιμασίας και διεργασιών, με πρώτο βήμα το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, που θα γίνει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα περίπου 70 προαπαιτούμενα.

Κάποια από αυτά είναι αρκετά δύσκολα να «χωνευτούν» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για τις απεργίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η περικοπή οικογενειακών επιδομάτων- και για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί θα αναλάβουν να κάνουν το «ψυχολογικό μασάζ» στους βουλευτές το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Επιπλέον στα τέλη της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ούτως ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει συντεταγμένα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κάτι που αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη Δευτέρα και πάντως εγκαίρως, καθώς στις 22 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup.

Το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου είναι καθοριστικό, καθώς σε αυτό αναμένεται ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και για την προετοιμασία της εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο -«καθαρής», με δημοσιονομική εποπτεία, ή με προληπτική γραμμή στήριξης- ενώ αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για τη νέα έξοδο στις αγορές.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς αναμένεται, λοιπόν, ότι θα τεθούν οι βάσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού μέχρι τον Αύγουστο, αλλά και για τη συνέχεια, καθώς η κυβέρνηση σύντομα θα πρέπει να αρχίσει να επικοινωνεί ένα αφήγημα για το τι σκοπεύει να πράξει μεταμνημονιακά.


Πέραν αυτών, μπορεί στην επίσημη ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου να μην βρίσκεται το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτιμάται ότι θα παράσχει ενημέρωση στους συναδέλφους του, ειδικά καθώς οι εξελίξεις στο ζήτημα μοιάζουν ραγδαίες.

Η.Κ.

in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024