Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση: Πυρετώδεις διεργασίες για την ΠΓΔΜ

Κυβέρνηση: Πυρετώδεις διεργασίες για την ΠΓΔΜ

Πυρετός εξακολουθεί να επικρατεί στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, καθώς εκτιμούν ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για την οριστική επίλυσή του. Ακόμη και στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ατζέντα μπορεί - επισήμως, τουλάχιστον - να περιλαμβάνει μόνον τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου και το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι κουβέντα θα γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες και για το Σκοπιανό.

Πυρετός εξακολουθεί να επικρατεί στην κυβέρνηση για το ζήτημα της
ονομασίας της πΓΔΜ, καθώς εκτιμούν ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για
την οριστική επίλυσή του. Ακόμη και στη σημερινή συνεδρίαση του
Υπουργικού Συμβουλίου, η ατζέντα μπορεί – επισήμως, τουλάχιστον – να
περιλαμβάνει μόνον τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου και το
πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά θεωρείται
βέβαιο ότι κουβέντα θα γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες και για το
Σκοπιανό.

Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών τελούν εν αναμονή της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της πΓΔΜ στην Αθήνα. Ο Μπουγιάρ Οσμάνι φτάνει σήμερα αργά το απόγευμα και οι επίσημες συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΞ θα γίνουν αύριο: με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά για το όνομα και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Στην Αθήνα κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τις προτάσεις για την ονομασία που φέρονται να έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι – γεγονός που ωθεί την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία». Η βασική θέση φανερώθηκε ήδη από τον Ν. Κοτζιά στην κυβερνητική σύσκεψη που διοργανώθηκε την Πέμπτη, υπό την προεδρία Τσίπρα στο Μαξίμου, και δεν είναι άλλη από αυτήν του 2007: σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να κάνει ευκρινώς λόγο για γεωγραφικό προσδιορισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στο παρασκήνιο συζητώνται ονόματα που δεν εμπεριέχουν γεωγραφικό προσδιορισμό. Πληροφορίες αναφέρουν, επί παραδείγματι, ότι η Αθήνα θα αντιμετώπιζε θετικά το όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια» (Μακεδονία του Βαρδάρη) και το «Νόβα Ματσεντόνιγια» (Νέα Μακεδονία).

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις και ζητούμενο για την Κουμουνδούρου τη «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις». Αυτό αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου, το οποίο δηλώνει πως στηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και επιτίθεται στη ΝΔ, η οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας».

Μολαταύτα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σαλπίζει προσκλητήριο συναίνεσης. «Θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιτύχουμε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΕΡΤ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε δε να τονίσει πως «βρισκόμαστε σε μια εκκίνηση των διαπραγματεύσεων και θα δούμε και την άλλη πλευρά». Στο Μαξίμου, εξάλλου, υπάρχει ικανοποίηση και ουδεμία ανησυχία για τη στάση του Πάνου Καμμένου.

Υπενθυμίζεται ότι είναι πιθανό να υπάρξει τετ-α-τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός (23-26 Ιανουαρίου), ενώ το επόμενο κλεισμένο ραντεβού των δύο πλευρών είναι στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, με τη συνάντηση των διαμεσολαβητών των δύο χωρών υπό την εποπτεία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024