«Πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να ανασταλεί προσωρινά η παροχή ασύλου στον ένα από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.


Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση τονίζει «η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της».

«Ο Άρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία. Αμέσως μετά η ανεξάρτητη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου έκρινε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα που έγινε στην γείτονα. Και με αυτό το σκεπτικό χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώτο εξ’ αυτών» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ως εκ τούτου» προσθέτει «όλες οι εξελίξεις που παρακολουθούμε έκτοτε, γεννώνται από την επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου μη σεβόμενη έτσι τόσο την ανεξαρτησία της επιτροπής, όσο και το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου».

Από την πλευρά του το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ικανοποίηση απαιτήσεων του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«H κυβέρνηση, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, πέτυχε μέσω της αίτησης ακύρωσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να «παγώσει» τη χορήγηση ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέφυγε στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν σίγουρα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος. Το ταξίδι του απέδωσε. Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ως εντολοδόχος του. Πρόκειται για ύψιστη εθνική ντροπή. Πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της όταν γίνει η οριστική κρίση της υπόθεσης» τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος».

Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα ακυρώνοντας την παροχή ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, δηλώνει ουσιαστικά υποταγή στην Τουρκία» κάνει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Η εξέλιξη αυτή δεν μας τιμά και προοιωνίζει τον τρόπο που θα λειτουργούμε εφεξής στην εξωτερική μας πολιτική. Αν μάλιστα τελικά παραδώσουμε τους Τούρκους στην Άγκυρα θα είναι για να φεύγουν από την Ελλάδα όσοι έχουν αξιοπρέπεια» προσθέτει.

Με δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τονίζει πως η σύλληψη του τούρκου αξιωματικού που ζήτησε άσυλο στη χώρα μας «αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στο κράτος δικαίου. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να εκδηλώνεται «α λα καρτ». Αντιθέτως, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οφείλει για την ελληνική πολιτεία να είναι σταθερά αδιαπραγμάτευτη».

«Αυτό επιτάσσει το «δημόσιο συμφέρον» σε μια ευνομούμενη χώρα. Η κυβέρνηση όμως επιλέγει μια εκδοχή του δημοσίου συμφέροντος που υπακούει σε λόγους σκοπιμότητας. Η επιλογή αυτή μας οδηγεί σε δρόμο ολισθηρό και επικίνδυνο». καταλήγει ο κ. Καμμίνης.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο