Σε ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών σε εξωτερικούς ασθενείς προχωρά το «Αττικό» Νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών σε εξωτερικούς ασθενείς προχωρά το «Αττικό» Νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου η ΠΟΕΔΗΝ, το τελευταίο 15ημερο έχουν ακυρωθεί αρκετές προγραμματισμένες χημειοθεραπείες εξωτερικών ασθενών, λόγω έλλειψης ειδικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για συγκεκριμένες κατηγορίες νεοπλασιών.

«Η Διοίκηση του ΑΤΤΙΚΟΥ δικαιολογείται προς τους καρκινοπαθείς που διαμαρτύρονται ότι τελείωσε το έτος και υπήρξε πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων και δυσκολία έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον Πολάκη», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η παράταξη «ΓΑΛΕΡΑ» που απαρτίζεται από εργαζόμενους στο «Αττικό» Νοσοκομείο, με επικεφαλής τον Μιχάλη Ρίζο, έχει κοινοποιήσει στην ΠΟΕΔΗΝ στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δίνει ως επίσημη εξήγηση ότι «στο τέλος του έτους υπήρξε πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων και δυσκολία έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Και ότι το θέμα αρχίζει και λύνεται με την αρχή του καινούριου έτους».

Η «ΓΑΛΕΡΑ» σχολιάζει ότι «οι ασφυκτικοί «κλειστοί» προϋπολογισμοί της δημοσιονομικής επιτήρησης και των «ματωμένων» πλεονασμάτων οδηγούν σε μεγάλη και συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών και ορίζουν «παραγγελίες με το σταγονόμετρο» με τις οποίες δεν βγαίνει η χρονιά (σε διάφορους τομείς)».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «οδύσσεια»των ασθενων με καρκίνο στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς δεν είναι πρώτη φορά που ογκολογικοί ασθενείς ταλαιπωρούνται από έλλειψη φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι, τον Νοέμβριο του 2017 το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είχε καταγγείλει ότι στα νοσοκομεία «Αττικό» και «Λαϊκό» δεν υπήρχε κανένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο για τις προγραμματισμένες θεραπείες των καρκινοπαθών με αποτέλεσμα το ΜΚΙΕ μαζί με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθήνας (ΚΕΦΙ) να παραδώσει μεγάλης αξίας χημειοθεραπευτικά φάρμακα, στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, 13.000 ασθενείς κατ’ έτος αποκλείονται από ακτινοθεραπείες λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, ενώ οι καρκινοπαθείς ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα αλλά και γιατρό-ογκολόγο.

«Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκεπτόμενη νοσοκομείο της Μ. Βρετανίας ζήτησε συγγνώμη από το λαό της για τη κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στη Μ. Βρετανία είναι 8,5% του ΑΕΠ της. Οι δικές μας μόνο 5%. Και όμως ο κος Τσίπρας και ο κος Πολάκης ωραιοποιούν την κατάσταση», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει λέγοντας «Μην περιμένετε όμως συγνώμη από τον Πολάκη ή τον Τσίπρα! Αυτά μόνο στη Μ. Βρετανία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr