Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι υπόσχεται η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή

Τι υπόσχεται η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή

Το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 «χτίζει» σταδιακά η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος αναφερόμενος σε αδρές γραμμές στο σχεδιασμό της κυβέρνησης έστειλε τα εξής μηνύματα: στο εσωτερικό της χώρας ότι η ανάκαμψη θα επιτρέψει επανεξέταση της μείωσης των συντάξεων, αύξηση του κατώτατου μισθού και αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ στο εξωτερικό ότι οι μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς θα συνεχιστούν.

Το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 «χτίζει»
σταδιακά η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος
αναφερόμενος σε αδρές γραμμές στο σχεδιασμό της κυβέρνησης έστειλε τα
εξής μηνύματα: στο εσωτερικό της χώρας ότι η ανάκαμψη θα επιτρέψει
επανεξέταση της μείωσης των συντάξεων, αύξηση του κατώτατου μισθού και
αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ στο εξωτερικό ότι οι μεταρρυθμίσεις σε
κρίσιμους τομείς θα συνεχιστούν.

Τι υπόσχεται η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Δημήτρης Λιάκος δήλωσε: «Σχεδιάζουμε την δική μας στρατηγική, το δικό μας εθνικό οδικό χάρτη, για τη μεταμνημονιακή εποχή που θα αποδεικνύει τις προθέσεις μας για συνέχιση των προσπαθειών μας για τον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την μεταρρύθμιση βασικών τομέων όπως η παιδεία, η δικαιοσύνη κ.α.».

Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «σύμμαχος» στο σχεδιασμό αυτό θα είναι ότι «η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της μια ολόκληρη περίοδο ύφεσης και απαισιοδοξίας και μεταβαίνει σε μια νέα κατάσταση με στέρεες βάσεις και θετική προοπτική».

Ο ίδιος επισημαίνει σειρά ενδείξεων, όπως τα τρία συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών μεγέθυνσης που πιστοποιούν -όπως λέει- και επίσημα την επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ εξαγωγές, άμεσες ξένες επενδύσεις και δείκτες οικονομικού κλίματος στέλνουν επίσης αισιόδοξα μηνύματα, προσθέτει.

Αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση, ο κ. Λιάκος υπογραμμίζει, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, «έχουμε υπερβεί τα εμπόδια και κινούμαστε συντονισμένα και εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup», όμως «πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα χρονοδιαγράμματα της τελευταίας αξιολόγησης», ενώ μετά το μήνα-ορόσημο (Αύγουστος) «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στις πρακτικές του χρεοκοπημένου παρελθόντος».

Παρεμβαίνοντας δε, στη συζήτηση για το χρέος, αναφέρει, «έχουμε ισχυρά επιχειρήματα αλλά και ερείσματα χάρη στη συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, στη βάση των οποίων μπορούν ενδεχομένως να διαμορφωθούν καλύτεροι όροι για την εξυπηρέτηση του (χρέους)».

Τι υπόσχεται όμως η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή:

Για την ανεργία

«Η μείωση της ανεργίας είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», διαβεβαιώνει, με τη διευκρίνιση ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού απλώς και μόνο για να καταγραφεί μια γρήγορη, στατιστική πτώση της ανεργίας.

Για τη μείωση των συντάξεων

«Αν το θέμα ήταν αμιγώς οικονομικό, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα, η επίτευξη πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ και οι μελλοντικές προβολές της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανεξέτασης του μέτρου».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Οι σχετικές προϋποθέσεις διαμορφώνονται σταδιακά και τούτο θα μας επιτρέψει στο εγγύς μέλλον να εκκινήσουμε τον αναγκαίο διάλογο και για τον κατώτατο μισθό».

Και βολές κατά Στουρνάρα

Τέλος, ερωτηθείς από το ΑΠΕ/ΜΠΕ για τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τονίζει ότι οι αγορές ήδη δείχνουν να επικυρώνουν την κυβερνητική στρατηγική, ως εκ τούτου «δεν βοηθά η εσωτερική αμφιθυμία, ειδικά όσο αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024