Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα

Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες εορτάστηκαν με λαμπρότητα τα Θεοφάνια και τελέστηκε με επισημότητα ο αγιασμός των υδάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες εορτάστηκαν με λαμπρότητα τα Θεοφάνια και τελέστηκε με επισημότητα ο αγιασμός των υδάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Στην Ήπειρο

Στη λίμνη Παμβώτιδα, στα ποτάμια αλλά και στη θάλασσα, τελέστηκε στις 11 το πρωί με επισημότητα ο αγιασμός των υδάτων στην Ήπειρο, παρουσία πλήθους κόσμου.Στα Ιωάννινα, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού η ρίψη του Σταυρού έγινε στη γραφική λίμνη Παμβώτιδα. Γιαννιώτες και επισκέπτες παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων, ενώ τολμηροί κολυμβητές, 17 άνδρες και μία γυναίκα, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το σταυρό.

Με ιδιαίτερο συμβολισμό έγινε ο αγιασμός των υδάτων στο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε πριν από 3 χρόνια, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Ευχή και ελπίδα όλων, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστήλωση του γεφυριού.

Στο πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στο Ζαγορίτικο ποταμό, με τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στην θρησκευτική τελετή.

Στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας ο αγιασμός τελέστηκε με κάθε επισημότητα και νεαροί κολυμβητές βούτηξαν στην παγωμένη θάλασσα, για να πιάσουν το Σταυρό.

Παρά το τσουχτερό κρύο 4 νεαροί μπήκαν στα παγωμένα νερά του μυθικού Αχέροντα στη Γλυκή Παραμυθιάς. Οι κάτοικοι του χωριού είχαν ανάψει μάλιστα και φωτιά στην όχθη του ποταμού, για να ζεσταθούν.

Στην Άρτα ο αγιασμός των υδάτων έγινε στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι. Μετά τη θεία λειτουργία, ακολούθησε πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μάξιμου Γραικού προς το γεφύρι και η κατάδυση του Σταυρού στα νερά του Άραχθου ποταμού.

Εκεί όπου συνορεύουν η Άρτα με την Καρδίτσα, στον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στα απομεινάρια της πέτρινης γέφυρας Κοράκου. Ο Δήμος, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή ένα σημαντικό ιστορικό μέρος, που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών Άρτας και Καρδίτσας, αλλά και δύο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πρότασή μας και ευχή όλων, ο αγιασμός να γίνεται από κοινού με το Δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται εκεί ο αγιασμός αυτός».

Στην Κρήτη

Με λαμπρότητα και σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό γιορτάστηκαν στα Χανιά τα Άγια Θεοφάνια.Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το παλιό λιμάνι της πόλης, όπου έγινε η καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων. Το σταυρό πέταξε στα νερά του λιμανιού ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ 22 πολίτες ήταν αυτοί που βούτηξαν για να λάβουν την ευλογία του. Τρείς από αυτούς, ο Δημήτρης Χαριγιάννης, που βούτηξε για 22η χρονιά, ο Μαρκέλλος Αξιώτης και ο Δημήτρης Μαραγκουδάκης, κατάφεραν να πιάσουν το Σταυρό ευχόμενοι υγεία, φώτιση και ευτυχία για όλο τον κόσμο.

Η εικόνα στο παλαιό λιμάνι των Χανίων ήταν εντυπωσιακή. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την περιοχή, ενώ την ώρα του αγιασμού ηχούσαν οι σειρήνες δεκάδων σκαφών που βρίσκονταν στο σημείο.Η τελετή έγινε υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στρατιωτικό άγημα των τριών όπλων των Ενόπλων δυνάμεων απέδιδε τιμές.

«Να φωτίσει το Άγιο Πνεύμα όλους μας, να δουλέψομε για το καλό του τόπου» ήταν η ευχή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη, ενώ ο δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας, επισήμανε: «Εύχομαι η φώτιση του Αγίου Πνεύματος να βοηθήσει όλους μας για να υπηρετήσομε τους πολίτες με δημιουργικό τρόπο».

Στην τελετή αγιασμού των υδάτων το «παρών» έδωσε το σύνολο των τοπικών αρχών. Τελετή Αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε ακόμα στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της πόλης των Χανίων και σε πολλά λιμάνια της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην Αγία Μαρίνα Χανίων ο ιερέας κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων απελευθέρωσε στον ουρανό λευκά περιστέρια, σύμβολο ειρήνης, ενώ την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κάνοντας και τις καθιερωμένες τους βουτιές στη θάλασσα έκοψαν οι χειμερινοί κολυμβητές στις παραλίες Καλαμάκι και Άγιοι Απόστολοι.

Στην Πάτρα

Δεκάδες Πατρινοί έπεσαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της πόλης, για να πιάσουν το Σταυρό, κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων.Οι περισσότεροι από 50 Πατρινοί αψήφησαν τα παγωμένα νερά, και μόλις ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έριξε το Σταυρό στην θάλασσα από ελλιμενισμένο φέριμποτ, βούτηξαν στη θάλασσα από τον κεντρικό λιμενοβραχίονα.

Τελικά, το Σταυρό κατάφερε να τον πιάσει ο 20χρονος Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος τον παρέδωσε στο μητροπολίτη. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης έκανε δώρο στον νεαρό ένα σταυρό και δήλωσε στη συνέχεια ότι «αν σταθούμε στην πίστη μας και στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, τότε θα βγούμε από τις κρίσεις και θα προχωρήσουμε νικητές».Σε δηλώσεις του ο 20χρονος Βασίλης Κοσμάς είπε πως «είναι ευλογία που κατάφερα να πιάσω τον Σταυρό και εύχομαι στον κάθε άνθρωπο να βρει τον δρόμο του».

Στο Βόλο

Χιλιάδες Βολιώτες παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων στην κεντρική παραλία του Βόλου, κάτω από ένα λαμπρό ήλιο, αλλά με αρκετό κρύο, ενώ αρκετοί τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στα νερά του Παγασητικού, σύμφωνα με το έθιμο.

Τον αγιασμό των υδάτων έκανε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, παρόντων των εκπροσώπων των Αρχών. Υπό τις επευφημίες του κόσμου, έντεκα άτομα έπεσαν στο νερό για να πιάσουν το Σταυρό.Την τύχη είχε και φέτος ο αστυνομικός Λάμπρος Μακρής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, που έφτασε πρώτος και έπιασε το Σταυρό, αφού κολύμπησε αρκετά μέτρα. Στη συνέχεια παρέδωσε το σύμβολο του χριστιανισμού στο μητροπολίτη, ο οποίος τον ευλόγησε και του χάρισε ένα σταυρό.

Το πανηγυρικό κλίμα της ημέρας πλαισίωναν τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Βόλου και σφύριζαν συνεχώς, όπως ορίζει το έθιμο.

Στη Λάρισα

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην πόλη της Λάρισας. Νωρίς το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Αχιλλίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών. Αργότερα ο Τίμιος Σταυρός έπεσε στα νερά του Πηνειού ποταμού, στην πεζογέφυρα του Αλκαζάρ, όπου και τον έπιασε ο λαρισαίος βιβλιοπώλης Δημήτρης Κούκους.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, που παρευρέθη στον εορτασμό των Θεοφανίων, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως «το 2018 η χώρα θα βγει από το σκοτάδι της μιζέριας και της ύφεσης και θα πάει στο φως της ανάπτυξης και της ελπίδας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος είπε πως «η φώτιση στις πολιτικές δυνάμεις να είναι τέτοια, ώστε τα εθνικά ζητήματα να λυθούν το 2018», ενώ συμπλήρωσε πως το 2018 θα είναι ο χρόνος εξόδου από τα μνημόνια.

«Σήμερα γιορτάζουμε την έλευση του Χριστού και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Μία φώτιση πνευματική διά του χρίσματος και του βαπτίσματος. Μία φώτιση την οποία αυτοί που κρατούν τις τύχες της χώρας μας στα χέρια έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ, για να αποφύγουμε τα χειρότερα για τη χώρα μας» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και συμπλήρωσε: «Εύχομαι το 2018 να είναι η χρονιά που θα τελειώσει η ψευδολογία, θα τελειώσει ο λαϊκισμός, μια χρονιά που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ευχήθηκε το 2018 να είναι πιο φωτεινό, με περισσότερα χαμόγελα και λιγότερες δυσκολίες.

Στη Δυτική Μακεδονία

Εκατοντάδες Καστοριανοί αλλά και πολλοί επισκέπτες που βρίσκονται στην πόλη εκμεταλλευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων. Μόλις έψαλε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ το «εν Ιορδάνη», επτά τολμηροί κολυμβητές αψηφώντας το κρύο έπεσαν στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν το Σταυρό. Ο νεαρός Θόδωρος Καλογιάννης, που έπιασε το Σταυρό, αφιέρωσε την πράξη του σε φιλικό του πρόσωπο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Στη Φλώρινα ο αγιασμός των υδάτων έγινε από το μητροπολίτη Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο στα νερά του γραφικού Σακουλέβα, όπου δέκα τολμηροί Ρομά κράτησαν την παράδοση και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού, για να πιάσουν το Σταυρό.

Στην Κοζάνη ο αγιασμός των υδάτων έγινε στη λίμνη Πολυφύτου από το μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο. Οκτώ νεαροί βούτηξαν στα νερά της λίμνης, για να πιάσουν το Σταυρό.

Στο Δήμο Βοΐου ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος έριξε το Σταυρό από το γεφύρι του Ανθοχωρίου, που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Ζάκυνθο

Με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και τον αγιασμό των υδάτων, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκαν οι ιερές τελετές για τα Άγια Θεοφάνια.Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στις 8.30 το πρωί τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Έπειτα, κατά τις 11:30 το πρωί, ξεκίνησε η λιτανεία από το μητροπολιτικό ναό προς την κεντρική αποβάθρα, όπου εκεί πραγματοποιήθηκε η τελετή της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και του αγιασμού των υδάτων.

Πλήθος κόσμους πλημμύρισε την κεντρική αποβάθρα του λιμανιού για να παρακολουθήσει την τελετή, ενώ οι πιο γενναίοι βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν το Σταυρό και να προσκυνήσουν.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

Μία 7χρονη και ένας 14χρονος έπιασαν το σταυρό κατά τον αγιασμό των υδάτων στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Το πρωί, στο δημοτικό κολυμβητήριο στο Πανόραμα, οι ιερείς έριξαν δύο σταυρούς, ενώ 62 κολυμβητές, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες, βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν το σταυρό. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν έφηβοι και ενήλικες, ενώ στη δεύτερη πήραν μέρος μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, από τις ακαδημίες του δημοτικού κολυμβητηρίου, αλλά και νεαροί δημότες.

Από την πρώτη ομάδα το σταυρό έπιασε για έκτη φορά στη ζωή του ο 14χρονος Δημήτρης Στεφάνου, ενώ στους μικρούς κολυμβητές πιο γρήγορη αναδείχτηκε πρώτη φορά ένα κορίτσι, η 7χρονη Σταματία Νούτσου. Και οι δύο κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, αλλά και από μια εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου, την οποία προσέφερε στους νικητές ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων.

Ταυτόχρονα στο Ασβεστοχώρι αναβίωσε το έθιμο με το πορτοκάλι και το κυπαρίσσι. Ένα έθιμο μοναδικό, που αναδεικνύεται κάθε χρόνο εδώ και περίπου δύο αιώνες την ημέρα των Θεοφανίων στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, ζωντανεύοντας παλιές και ιστορικές τοπικές παραδόσεις.

Η γιορτή ξεκινά από την παραμονή των Θεοφανίων. Εντός του ναού και στο κέντρο του στολίζεται ένα μεγάλο τραπέζι και σχηματίζεται ένας μεγάλος σταυρός από πορτοκάλια και κλαδιά κυπαρισσιού. Το κυπαρίσσι συμβολίζει την αιωνιότητα και το πορτοκάλι την υγεία, ενώ και τα δύο προφέρονται ως δωρεά από οικογένειες του Ασβεστοχωρίου.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας το τραπέζι πλαισιώνουν μικρά παιδιά, που κρατούν αναμμένες λαμπάδες-κεριά, στα οποία είναι περασμένα δύο πορτοκάλια και ένα μήλο, ενώ ανάμεσά τους κρέμονται αποξηραμένα σύκα, που είναι δεμένα με μια κόκκινη κλωστή.Οι νονοί και οι νονές προσφέρουν την παραμονή ή την προπαραμονή των Θεοφανίων τα στολισμένα κεριά, ενώ αν δεν βρίσκονται στο Ασβεστοχώρι το έθιμο τηρείται από τους γονείς ή τους υπόλοιπους συγγενείς.

Μάλιστα, τα παλιότερα χρόνια τα στολισμένα κεριά κρατούσαν και όλες οι αρραβωνιασμένες κοπέλες, χωρίς όμως τα σύκα. Η λαμπάδα είναι στολισμένη με μια κόκκινη κλωστή και φλουρί που προσφέρει σε κάθε κοπέλα η πεθερά της. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας μοιράζεται σε όλο το εκκλησίασμα ένα πορτοκάλι με ένα μικρό κλωνάρι κυπαρισσιού στο πάνω μέρος του.

Σύμφωνα με το έθιμο, αυτό συμβολίζει την μπομπονιέρα του Χριστού και τοποθετείται από τους πιστούς στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.Το έθιμο, το οποίο και φέτος συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, που προσήλθε σήμερα το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, το έφεραν στο Ασβεστοχώρι ξενιτεμένοι κάτοικοι της περιοχής από τους Αγίους Τόπους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024