Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Η χρεοκοπία της χώρας έχει την ταυτότητα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Φάμελλος: Η χρεοκοπία της χώρας έχει την ταυτότητα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ δήλωσε ότι τώρα που η χώρα απελευθερώνεται από τα μνημονιακά δεσμά, θα εφαρμοστούν σταδιακά όλες οι δεσμεύσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Στα θέματα της πολιτικής, της οικονομίας και της καθημερινότητας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από την χρεοκοπία που την οδήγησαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Φάμελλος ερωτήθηκε για τη συνέντευξη της συντρόφου του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπ. Μπαζιάνα, και συγκεκριμένα κλήθηκε να σχολιάσει τη σχέση κυβέρνησης και εξουσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η εξουσία είναι κάτι βαθύτερο μέσα στη λειτουργία μιας κοινωνίας και έχει να κάνει με την οργάνωση, τη δομή, το συσχετισμό δυνάμεων και τα συμφέροντα και τις αποφάσεις της οικονομίας και της κοινωνικής λειτουργίας».

Πρόσθεσε δε, ότι ο σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι να κάνει πιο δημοκρατική την κοινωνία, αποδομώντας τις παλιές δομές εξουσίας: «Την τελευταία τριετία έχουμε γίνει μάρτυρες μιας διαδικασίας, κατά την οποία τα παλιά κέντρα εξουσίας, που έχουν άρρηκτη σχέση με οικονομικά συμφέροντα, ασκούν πιέσεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να γίνει πραγματικότητα η αριστερή παρένθεση, δημιουργώντας συνθήκες τεχνητής πόλωσης και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και λειτουργώντας εις βάρος του δημοκρατικού δικαιώματος της κοινωνίας μας», τόνισε.

«Εμείς λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδομήσουμε τις παλιές δομές εξουσίας και να δημιουργήσουμε μια δημοκρατικότερη κοινωνία», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας: «Αυτός είναι και ο λόγος που συζητάμε πολύ σοβαρά την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει καίρια ζητήματα, όπως είναι η απλή αναλογική, ο περιορισμός των θητειών των αιρετών, και η εξάλειψη της οικογενειοκρατίας, που αποτελεί ένα τραγικό φαινόμενο της πολιτικής ζωής του τόπου. Έχουμε βαρεθεί την ιστορία με τα πολιτικά τζάκια, κανείς δεν μπορεί να είναι διορισμένος πολιτικός εφ’ όρου ζωής».

Τέλος, στα ζητήματα της οικονομίας ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ δήλωσε ότι τώρα που η χώρα απελευθερώνεται από τα μνημονιακά δεσμά, θα εφαρμοστούν σταδιακά όλες οι δεσμεύσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε οικονομικά και κοινωνικά επί ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Η χρεοκοπία της χώρας έχει ονοματεπώνυμο. Ονομάζεται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Έχει και αιτίες, όπως ήταν τα υπέρογκα δάνεια με «αέρα», που δίνονταν αφειδώς και στα τηλεοπτικά κανάλια και αλλού», πρόσθεσε.

«Αν κάποιος έβλεπε τα δελτία ειδήσεων των τελευταίων τριών ημερών, ίσως και να νόμιζε ότι πέφτει η κυβέρνηση από την πλαστική σακούλα», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας την χρήση της πλαστικής σακούλας κατάλοιπο μιας άσχημης καταναλωτικής συνήθειας, απόλυτα επιζήμιας για το περιβάλλον.

Όπως σημείωσε ο κ. Φάμελλος, η λύση της πλήρους κατάργησης της χρήσης της πλαστικής σακούλας δεν επιλέχθηκε στην παρούσα φάση διότι «μετά από μία ευρεία διαβούλευση με τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών, και εκτιμώντας την ανάγκη στήριξης της εργασίας, επιλέξαμε τη δίχρονη μετάβαση σε μια εποχή χωρίς πλαστική σακούλα, αλλά με άλλα οικολογικά μέσα μεταφοράς προϊόντων» και επανέλαβε ότι ο στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η προσαρμογή σε μία νέα καταναλωτική συμπεριφορά και η περαιτέρω καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι έως το τέλος του 2019 μπορεί να επιτευχθεί η αντιστοιχία 90 σακούλες ανά κάτοικο, σε αντικατάσταση του σημερινού, υψηλού ποσοστού που αγγίζει τις 350 σακούλες ανά κάτοικο.

«Σε αυτό θα συμβάλλει και το γεγονός ότι σε κάθε ταμείο λιανικής πώλησης επιβάλλεται, με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, να υπάρχουν διαθέσιμες στον καταναλωτή σακούλες πολλαπλών χρήσεων» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως το σύνολο του εισπρακτέου ποσού πηγαίνει μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και καταλήγει στους δήμους, οι οποίοι θα προμηθεύουν τους δημότες τους με σακούλες πολλαπλών χρήσεων.

in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024