
Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον
Ο τρόπος που ο οργανισμός κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται την καφεΐνη μπορεί να είναι μια ένδειξη για το άν έχει ή όχι νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Ο τρόπος που ο οργανισμός κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται την καφεΐνη μπορεί να είναι μια ένδειξη για το άν έχει ή όχι νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζουντέντο, με επικεφαλής τον Σίντσι Σαΐκι, διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα καφεΐνης είναι συχνότερα μεταξύ των ατόμων με νόσο Πάρκινσον, συγκριτικά με άτομα χωρίς την εν λόγω νευροεκφυλιστική διαταραχή, ακόμα και αν έχουν πιει την ίδια ποσότητα καφεΐνης.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της νόσου, που προκαλεί κυρίως κινητικές δυσκολίες.
Οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους σε ομάδα 108 ατόμων με νόσο Πάρκινσον χωρίς εμφανή προβλήματα μνήμης και 31 συνομήλικα υγιή άτομα (ως ομάδα ελέγχου).
Μετά από ολονύκτια νηστεία, ελέγχθηκαν αιματολογικά για τα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους και αναζητήθηκαν 11 μεταβολίτες της καφεΐνης επίσης.
Και οι δυο ομάδες είχαν κατά μέσο όρο ίδια ημερήσια ποσότητα καφεΐνης, περίπου δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Αλλά τα άτομα με νόσο Πάρκινσον είχαν χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και χαμηλότερες ποσότητες εννέα εκ των 11 μεταβολιτών. Συγκεκριμένα οι ασθενείς είχαν κατά ένα τρίτο χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους από την ομάδα ελέγχου.
Τα επίπεδα της καφεΐνης και οι μεταβολίτες δεν άλλαζαν με την σοβαρότητα της νόσου Πάρκινσον. Για παράδειγμα, τα άτομα με προηγμένη νόσο δεν είχαν πιο χαμηλά επίπεδα ή μεταβολίτες.
Οι ερευνητές στη συνέχεια συγκρότησαν μια δεύτερη ομάδα από 67 άτομα με νόσο Πάρκινσον και 51 υγιή άτομα για να αναζητήσουν τυχόν αλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της καφεΐνης. Αλλά δεν εντόπισαν διαφορές ως προς τα γονίδια μεταξύ των δύο ομάδων.
Σύμφωνα με τον Δρ Σαΐκι, η καφεΐνη δεν απορροφάται σωστά από το λεπτό έντερο στα άτομα με νόσο Πάρκινσον και στόχος του είναι να μπορέσει σε επόμενη φάση να μελετήσει κατά πόσο μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια η νόσο Πάρκινσον πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων ή στα πολύ πρώιμα στάδια της, με βάση την καφεΐνη και τους μεταβολίτες της.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Η Χεζμπολάχ έχει βάλει στο στόχαστρο Ισραηλινούς αξιωματικούς με χρήση drone
- Ο Τραμπ αποδέχθηκε να παραδώσει τον έλεγχο του Κέντρου Κένεντι
- Οι ιρανικές αρχές σχεδιάζουν την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ, τρεις μήνες μετά τον θάνατό του
- Στολίσκος για τη Γάζα: Η Γαλλία θα διερευνήσει δικαστικά τις καταγγελίες για κακοποίηση υπηκόων της στο Ισραήλ
- Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις έλλειψης καυσίμων το καλοκαίρι αν παραμείνει κλειστό το Ορμούζ
- Στο δημοκρατικό κριτήριο και ήθος του Νίκου Ταγαρά στάθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος