Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα «γρανάζια» του προβλήματος με την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση

Στα «γρανάζια» του προβλήματος με την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση

Η αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις εσωτερικές διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ ούτε την εν τοις πράγμασι αδυναμία του Μαξίμου να τοποθετηθεί καθαρά για την πρόταση που ήδη συζητά παρασκηνιακά με τη γείτονα χώρα.

Η αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις εσωτερικές διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ ούτε την εν τοις πράγμασι αδυναμία του Μαξίμου να τοποθετηθεί καθαρά για την πρόταση που ήδη συζητά παρασκηνιακά με τη γείτονα χώρα. Κάτι που αποκαλύπτεται τόσο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για «ανοιχτή γραμμή» με Τσίπρα-Κοτζιά όσο και η πληροφορία ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της για την υπό διαπραγμάτευση ονομασία της γειτονικής χώρας, ζητώντας επιπλέον με καταχρηστικό τρόπο από την αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει επί μιας πρότασης που παραμένει… μυστική.

ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θέτουν ως προϋπόθεση την αποκάλυψη εκ μέρους της κυβέρνησης όσων διαπραγματεύεται παρασκηνιακά, προκειμένου να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση και να διακριβωθεί εάν υπάρχει σημείο επαφής. Είτε το θέμα παραπεμφθεί σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είτε φτάσει απευθείας στη Βουλή.

Η τακτική που ακολουθεί, άλλωστε, η κυβέρνηση υπαγορεύει την παραπομπή του ζητήματος στη Βουλή, με στόχο – σύμφωνα με δηλώσεις Κοτζιά – την «πλειοψηφία βουλευτών και όχι την πλειοψηφία κομμάτων». Τούτο υπονοεί πως το Μαξίμου ποντάρει σε αποκλίνουσες συμπεριφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης και διαφορετικές γραμμές, προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό πλεονέκτημα και να αντισταθμίσει τυχόν διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ.

Ήδη πάντως, ο βουλευτής, Κώστας Κατσίκης δήλωσε ευθαρσώς πως οι ΑΝΕΛ θα πειθαρχήσουν εάν τεθεί ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ εκκρεμεί η διεξαγωγή ευρείας υπουργικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας – όπου ο Πάνος Καμμένος θα τοποθετηθεί ενώπιον των συναδέλφων του και όλοι οι υπουργοί θα ενημερωθούν για το ζήτημα επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Euronews, επιχείρησε εμφανώς να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας πως η «πολύ υπεύθυνη» στάση Καμμένου-ΑΝΕΛ «δεν αποκλείει την εξεύρεση λύσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε μάλιστα ότι ο υπουργός Άμυνας «δεν έχει διάθεση να πυροδοτήσει κυβερνητική και πολιτική κρίση». Πέταξε δε το μπαλάκι στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι δεν εκφράζει σαφή θέση και τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι «να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος». Για να συμπληρώσει: «Εφόσον βρεθεί συναίνεση, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

Ο ίδιος μίλησε για πρώτη φορά εκ μέρους της κυβέρνησης για λύση με «σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύ έναντι όλων», δίχως, ωστόσο, να αρθρώσει συγκεκριμένη πρόταση. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Πρώτα παρουσιάστε κοινή κυβερνητική θέση και μετά θα μπούμε στον δημόσιο διάλογο», επιμένει από την πλευρά της η ΝΔ, σε μία προσπάθεια να καταδείξει στην κοινή γνώμη – όπως λένε στελέχη της – πως η κυβέρνηση είναι αυτή που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και εκείνη είναι που οφείλει να ενημερώσει τον λαό για τη θέση της. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, το επιτελείο της οδού Πειραιώς έχει αποφασίσει στις τελευταίες συσκέψεις πως η ΝΔ θα πρέπει να κρατήσει χαμηλότερα στην αντιπολιτευτική της ατζέντα το Σκοπιανό.

«Όταν βέβαια η ΝΔ προκαλείται, θα απαντάει», τονίζουν στελέχη, αλλά, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει τη θέση της, εκτιμούν πως «η ΝΔ δεν έχει λόγο ούτε να απολογείται ούτε να εξηγεί την άποψή της. Άλλωστε, η θέση του κόμματος είναι εκείνη που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι το 2008: σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό».

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024