Υπό το καθεστώς του φόβου εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές λόγω των επανειλημμένων περιστατικών βίας και κλοπών στα δημόσια νοσοκομεία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά την ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με αφορμή το τελευταίο κρούσμα βίας κατά του προσωπικού του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου συνοδός ασθενούς τους απείλησε με όπλο, ο Μιχάλης Γιαννάκος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μιλώντας στο in.gr εξηγεί ότι λόγω του ελλιπούς προϋπολογισμού η πλειοψηφία, ειδικά των περιφερειακών νοσοκομείων, είτε απασχολεί ελάχιστο αριθμό ατόμων στον τομέα της Φύλαξης, είτε δεν έχει καθόλου μέτρα φύλαξης.

Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Λαμίας υπενθυμίζει ότι ήταν ένα εξ αυτών που είχε σημειωθεί κλοπή ιατρικών μηχανημάτων και αυτό «θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τη διοίκηση να λάβει μέτρα φύλαξης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, γενικότερα θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την ασφάλεια των δημοσίων νοσοκομείων καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, τόσο τα κρούσματα κλοπών προσωπικών αντικειμένων ασθενών και προσωπικού, αλλά και οι επιθέσεις από συνοδούς ασθενών με θύματα γιατρούς και νοσηλευτές σε περιφερειακά νοσοκομεία (όπως της Νάξου, της Αμαλιάδας, του Κιλκίς και της Λαμίας), κάνουν το ΕΣΥ να μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι.

Ωστόσο ο Μιχάλης Γιαννάκος θέτει και θέμα ηθικής αποκατάστασης της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας θεωρώντας ότι οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για γιατρούς που ζητούν «φακελάκι» προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, έχει δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες.

«Πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούν οι πολίτες ότι οι γιατροί είναι μέρος του παρακράτους. Όταν υποβαθμίζεται η επαγγελματική μας υπόσταση πως περιμένουμε να μας σεβαστεί ο κόσμος που έρχεται στο νοσοκομείο. Λανθασμένα θεωρεί ότι πρέπει κάτι να δώσει για να εξυπηρετηθεί», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr