Η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί με ρυθμό 3,8% το 2018, με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να φθάνει στο 2,6% και στην Ευρωζώνη στο 2,3%, στην Κίνα να επιβραδύνει στο 6,3%, αλλά στην Ινδία να αναπτύσσεται κατά 7,5%, προβλέπει η Deutsche Bank.

Ειδικά για τις χώρες της Ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται το 2018 στο 2,3% για την Γερμανία, στο 2% για την Γαλλία, στο 1,4% για την Ιταλία, στο 2,9% για την Ισπανία, στο 2,5% για την Ολλανδία, στο 2,2% για το Βέλγιο, στο 2,5% για την Αυστρία στο 2,6% για την Φιλανδία, στο 3% για την Ελλάδα, στο 2% για την Πορτογαλία και στο 4% για την Ιρλανδία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, δημιουργούνται πλέον ερωτηματικά στο κατά πόσο οι ρυθμοί αυτοί μπορούν να διατηρηθούν σε μεσοπρόθεσμη βάση. Από την άλλη πλευρά, αναμένει πως το 2018 τα «γεράκια» της ΕΚΤ θα αυξηθούν πιέζοντας σχετικά με τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας. Όπως εκτιμά πάντως, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί τελικά στο τέλος του 2018, ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται στα μέσα του 2019.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 2,375% στο τέλος του 2018, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά στο 2,95% και τα αντίστοιχα των γερμανικών στο 0,90%.

Η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ αναμένεται να κυμανθεί στο τέλος του έτους στο 1,20, ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ στα 55 δολ/βαρέλι.

Η προσεκτική νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να ευνοεί τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, αν και το κλίμα θα μπορούσε να ανατραπεί εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί απότομα, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια.

Τάσος Μαντικίδης

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο